Контракти.ua

728  —  05.11.21
НБУ більше не надаватиме розрахунків курсу долара до держбюджету: в чому причина
НБУ більше не надаватиме розрахунків курсу долара до держбюджету: в чому причина

Ухвалений Верховною радою законопроект №5853 вилучає норму про надання Національним банком України прогнозу обмінного курсу до держбюджету. Зараз проект перебуває на підписі у президента.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Володимир Лепушинський, директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ пояснив, чому ця зміна є цілком логічною.

"Існування вимоги про надання курсового прогнозу НБУ для цілей бюджетного планування створює ризики хибного її сприйняття як "планового курсу в бюджеті", - зазначив він.

Лепушинський пояснив, що ані плану по обмінному курсу, ані відповідального за його реалізацію не існує. "За формування курсу гривні відповідають виключно ринкові сили: баланс між попитом і пропозицією. А НБУ виходить на валютний ринок лише для купівлі валюти для поповнення міжнародних резервів України (за умови сприятливої ситуації) та для згладжування різких рухів обмінного курсу", - сказав він.

"Тому вилучення цієї норми із закону повністю узгоджується з режимом плаваючого курсоутворення, який діє в Україні. Натомість передбачається, що НБУ та уряд і надалі проводитимуть взаємні консультації, зокрема щодо прогнозу основних макроекономічних показників, включаючи показники обмінного курсу", -додав Лепушинський.

Він пояснив, що обмінний курс - це невід’ємна складова будь-якого макроекономічного прогнозу. Зокрема, він міститься і в урядовому прогнозі, який використовується для підготовки проекту держбюджету. І, зважаючи на те, що прогнози Мінекономіки та НБУ відрізняються, враховуючи їх різні цілі, норма щодо надання конкретного прогнозу обмінного курсу з макроекономічного прогнозу НБУ була непотрібною.

Статьи по теме
Як працюватимуть банки 6 та 8 травня
Як працюватимуть банки 6 та 8 травня

Всі банки, які підключені до системи електронних платежів мають можливість здійснювати платежі клієнтів цілодобово та без вихідних - 24/7/365. Крім того, в період дії воєнного стану в Україні тимчасово призупинена дія окремих норм законодавства про працю, зокрема щодо святкових днів.
04.05 — 181

НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт
НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт

Згідно з рішенням національного регулятора, від 26 квітня 2024 року облікова ставка становитиме 13,5%, а на кінець року її можуть знизити до 13%.
27.04 — 211

У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ
У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ

У лютому 2024 року українці зберігали у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 1 трлн 208 млрд. гривень. При цьому 35,4% вкладів були в іноземній валюті.
09.04 — 236