Контракти.ua

570  —  03.11.21
У 2021 році у "Велике будівництво" доріг в Україні вклали майже 110 млрд гривень
У 2021 році у

Цього року на оновлення дорожньої інфраструктури в Україні в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" було виділено майже 110 млрд грн. Цю суму було розділено між Укравтодором та облдержадміністраціями.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю виданню "Бабель" Юрія Голіка, який є консультантом президентської програми.

"Є дорожній фонд, він ділиться на: 5 відсотків на безпеку дорожнього руху - це окрема програма, 60 відсотків іде на "Укравтодор", 35 - на обласні адміністрації. Крім того, від цієї суми віднімаються відсотки за кредитом, які мають заплатити за міжнародними зобов'язаннями", - сказав він.

Голик розповів, що минулого року частину коштів на ремонти було спрямовано з тієї суми, яку Україна виграла у суді у російського "Газпрому" - 3 млрд євро.

Відповідаючи на запитання про те, що гроші на "Велике будівництво" взяли з так званого ковідного фонду, він пояснив: ці кошти, виграні в РФ, призначалися для "Великого будівництва" ще до старту пандемії.

"Нафтогаз не міг виплатити безпосередньо Укравтодору гроші - це страшна бюрократія. Ось на дороги відписали із 35 мільярдів фонду. Якби "ковідний" фонд назвали "Фондом відновлення економіки", ні в кого питання не виникло б", - зазначив Голик.

При цьому підкреслив, що в "ковідному" фонді для МОЗ було передбачено 22 млрд грн і з цієї суми МОЗ зміг освоїти всього 15 млрд грн.

За словами Голика, зараз він не займає жодних офіційних посад у координаційній раді "Великого будівництва", виконуючи лише роль консультанта.

Він також повідомив, що "Велике будівництво" вже позитивно впливає на державну економіку – за даними Нацбанку, внесок програми у ВВП склав 2,8%.

"Той самий Ігор Смілянський щодо "Укрпошти" скаже, що цього року зменшилися витрати на експлуатацію машин. Зменшився час доставки пошти. Почали їздити пряміше, швидше, перестали ремонтувати машини. А ще - так банально зшивається країна", - підкреслив Голик.

Як раніше повідомив президент Зеленський, цього року програма "Велике будівництво" охопить 6,5 тыс. км автошляхів.

Статьи по теме
Держбюджет-2025. Який курс долара Кабмін заклав на наступний рік
Держбюджет-2025. Який курс долара Кабмін заклав на наступний рік

Уряд затвердив проект державного бюджету на 2025 рік. У Міністерстві фінансів України розповіли, який курс долара у нього заклали.
15.09 — 303

Міністр фінансів назвав втрати економіки України від обстрілів енергетики
Міністр фінансів назвав втрати економіки України від обстрілів енергетики

Обстріли Росією енергетики України призведуть до економічних втрат та зменшення надходжень до державного бюджету.
23.05 — 272

Дефіцит держбюджету сягнув 1,5 трлн грн
Дефіцит держбюджету сягнув 1,5 трлн грн

Дефіцит державного бюджету сягає 1,5 трлн грн (або 23% ВВП) за 2024 рік.
12.05 — 318