Контракти.ua

600  —  29.10.21
НБУ очікує різке подорожчання електроенергії
НБУ очікує різке подорожчання електроенергії

Національний банк очікує на високі темпи зростання тарифів на електроенергію наступного року, газ дешевшатиме.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за жовтень.

"Тому наступного опалювального сезону тарифи на газ для населення підвищаться несуттєво, навіть з урахуванням їх приведення до імпортного паритету, а 2023 року - не зміняться", - йдеться у звіті.

У зв'язку з цим очікується і зниження цін на опалення та гарячу воду.

"Тарифи на електроенергію зростатимуть високими темпами (20-25% на рік) через необхідність приведення до економічно обґрунтованого рівня та усунення дисбалансів в енергосекторі", - йдеться у прогнозі.

За даними НБУ, подорожчання палива у третьому кварталі 2021 року сповільнилося (до 31,2% р/р у вересні) через зниження світових цін на нафту наприкінці літа та вплив державного регулювання цін на бензин А-92 та А-95 та дизельне паливо.

"У 2021 році паливо подорожчає більш ніж на 26%. Крім прямого впливу на загальний ІСЦ, це є суттєвим фактором тиску на інші ціни через збільшення транспортних витрат. У 2022 році очікується корекція світових цін на нафту, а разом із нею - й уповільнення темпів зростання паливної складової інфляції нижче 5% в умовах помірної волатильності обмінного курсу. Тому у середньостроковій перспективі ціни на пальне матимуть певний дезінфляційний ефект", - йдеться у звіті.

Статьи по теме
НБУ залишив облікову ставку без змін: що вплинуло на рішення
НБУ залишив облікову ставку без змін: що вплинуло на рішення

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 13,0% річних з 20 вересня 2024 року.
вчера, 19:01 — 211

НБУ спрогнозував подальше зростання цін
НБУ спрогнозував подальше зростання цін

У серпні споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні; інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці.
12.09 — 199

Резерви України зросли на 5 млрд доларів після падіння чотири місяці поспіль
Резерви України зросли на 5 млрд доларів після падіння чотири місяці поспіль

Міжнародні резерви України протягом серпня 2024 року збільшилися на 13,7% (на 5,096 млрд доларів) до 42,331 млрд доларів. Резерви зросли завдяки допомозі ЄС та США.
09.09 — 141