Контракти.ua

1054  —  26.10.21
У Раду проходять шість партій – опитування
У Раду проходять шість партій – опитування

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчим часом, то 5% прохідний бар’єр подолали б шість партій.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова.

Так, за «Слугу народу» готові проголосувати 22% тих громадян, які візьмуть участь у виборах і вже визначилися, за кого віддавати голоси. Ще 16% опитаних готові підтримати партію «Європейська солідарність».

За партію «Опозиційна платформа — За життя» проголосували б 13% громадян, а за ВО «Батьківщина» — 11%. Водночас партію «Наші» готові підтримати 6% опитаних, а партію «Сила і честь» — 6% українців.

Також згідно з опитуванням, «Українська стратегія Гройсмана» могла б отримати 4% голосів. За «Громадянську позицію» готові проголосувати 3% громадян, а за «Радикальну партію» – 2,5%.

Партію Сергія Притули, ВО «Свобода» та «Партію Шарія» могли б підтримати по 2% респондентів. Партії «УДАР Віталія Кличка» готові віддати свої голоси 1% українців. За інші партії голосували б менш як по 1% громадян.

Електоральна підтримка «Слуги народу» знизилася з 17% до 14% у порівнянні з кінцем липня початком серпня. Якщо говорити про ОПЗЖ, то їхня підтримка у порівнянні з січнем 2021 року знизилася з 14% до 18%. Соціологи пояснили, що це може бути пов’язано з появою у списку партій, який пропонувався респондентам, партії «Наші», яка орієнтується на той же сегмент виборців, що й ОПЗЖ.

Підтримка партії «Голос» у порівнянні з січнем 2021 року на статистично значущому рівні знизилася з 2% до 0,3%, а «Опозиційного блоку» – з 0,9% до 0,3%. Ситуація з підтримкою останніх також може пояснюватися появою в опитувальнику відповідно Партії Сергія Притули та партії «Наші».

Рівень електоральної підтримки інших політичних партій з початку цього року не змінився на статистично значущому рівні.

Дослідження провели з 14 по 20 жовтня 2021 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Всього опитали 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, крім окупованих Криму та Донбасу. Вибірка репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Статьи по теме
Вибори до завершення війни: яке ставлення українців та аргументи
Вибори до завершення війни: яке ставлення українців та аргументи

Станом на кінець березня 2024 року лише 22% опитаних позитивно ставляться до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні (президентських чи парламентських) до завершення війни. Це дещо більше, ніж було у вересні 2023 року - 15%.
11.04 — 146

Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку

Народний депутат розповів, чи не вплине це на законопроєкт про мобілізацію.
11.04 — 173