Контракти.ua

488  —  23.10.21
Байден проголосив 24 жовтня Днем ООН у Сполучених Штатах
Байден проголосив 24 жовтня Днем ООН у Сполучених Штатах

Джо Байден проголосив 24 жовтня Днем ООН у США, оскільки ця організація «грає найважливішу роль» у просуванні інтересів Сполучених Штатів у галузі національної безпеки та зовнішньої політики.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у прокламації, поширеній пресслужбою Білого дому.

У документі Байден нагадав про «глобальні виклики», що потребують «глобальної співпраці», яку США сповнені рішучості очолити. До таких викликів він відніс пандемію COVID-19, кліматичні катастрофи, нерівність і несправедливість, загрози для демократії, зловживання новітніми технологіями.

ООН, за його словами, залишається найважливішим форумом для «мобілізації колективних дій щодо розв’язання глобальних проблем, підтримання міжнародного миру і безпеки, просування прав людини, зміцнення здоров'я і добробуту, захисту уразливих верств населення та підтримки міжнародного порядку, заснованого на правилах».

Глава Білого дому вказав,  що його адміністрація повернулася до Паризької кліматичної угоди, розпочала кампанію за місце в Раді ООН з прав людини й відновила членство США у Всесвітній організації охорони здоров'я (та її фінансування).

Він також нагадав, що США виділяють понад 15 млрд доларів на глобальні заходи боротьби з COVID-19 і передали більш як 190 млн доз вакцини в інші країни. Загалом Штати зобов'язалися передати понад 1,2 млрд доз через механізм COVAX.

Байден також підкреслив, що вживатиме заходів, аби США, які є найбільшим фінансовим донором ООН, повністю виплачували свою частку щорічного регулярного бюджету організації та бюджету операцій з підтримання миру.

«Сполучені Штати рішуче підтримують ООН і продовжуватимуть спонукати світ до дій не тільки прикладом нашої сили, а й силою нашого прикладу», - йдеться в документі.

Підтверджуючи свою прихильність цінностям, закріпленим у Статуті ООН, «ми зможемо побудувати кращий світ і забезпечити стійке лідерство Америки на світовій арені», - підсумував Байден.

Нагадаємо, у 1971 році Генасамблея ООН у своїй резолюції рекомендувала державам-членам відзначати 24 жовтня як День Організації Об’єднаних Націй.

Статьи по теме
Байден закликав Конгрес ухвалити законопроєкт, який передбачає допомогу Україні та Ізраїлю
Байден закликав Конгрес ухвалити законопроєкт, який передбачає допомогу Україні та Ізраїлю

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови з керівництвом Конгресу закликав якнайшвидше схвалити законопроєкт, який, зокрема, передбачає виділення допомоги Україні й Ізраїлю.
15.04 — 136

Китай допомагає Росії у війні. Байден говорив про це з Сі Цзіньпіном, - Reuters
Китай допомагає Росії у війні. Байден говорив про це з Сі Цзіньпіном, - Reuters

США вважають, що Китай підтримує військові зусилля Росії у війні проти України. Це питання порушив президент США Джо Байден з президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час їхньої телефонної розмови.
14.04 — 164

"Україна втрачає позиції". У Байдена звинуватили Конгрес у бездіяльності

Бездіяльність Конгресу Сполучених Штатів Америки призводить до того, що Україна втрачає позиції на лінії фронту.
10.04 — 168