Контракти.ua

597  —  22.10.21
Імунолог пояснив велику кількість антиваксерів в Україні
Імунолог пояснив велику кількість антиваксерів в Україні

Медична спільнота України не очікувала на таку високу пасивність населення щодо щеплень проти коронавірусу, тому цей чинник не був достатньою мірою врахований на старті процесу масової вакцинації.

Таку думку в ефірі телеканалу «Дом» висловив старший науковий співробітник лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Національної академії медичних наук України Борис Донськой, передає Укрінформ.

«Цивілізовані країни у боротьбі з коронавірусом пішли на пів року вперед. І за ними ми можемо спостерігати, що якщо ввести масову вакцинацію, і якщо сфокусуватися на літніх людях і особах із хронічними захворюваннями (із серцевими захворюваннями, діабетом), то нові хвилі коронавірусу приходитимуть поступово. Так, вони все одно будуть. Але при цьому не буде великої смертності, реанімації будуть порожні», — пояснив Донськой.

У зв'язку з цим починати активну масову вакцинацію в Україні потрібно було на пів року раніше, тоді б сьогодні країну не шокували добові цифри хворих і померлих від COVID-19.

«Якби на пів року раніше почали вакцинацію та сфокусувалися на людях похилого віку та групах ризику, нас би зараз не лякали ці цифри. Ми навпаки б оптимістично дивилися на чергову хвилю коронавірусу, й розраховували б, що до Нового року все закінчиться. А тепер ми не знаємо, які саме цифри смертності будуть на піку цієї хвилі. І, ймовірно, вони нас вразять», — наголосив імунолог.

Однак, на його думку, в ситуації, що склалася, не можна звинувачувати лише МОЗ України. Донськой вважає, що міністерство зі свого боку виконало всі базові організаційні завдання — відкрилися пункти масового вакцинування, закуплені різні варіанти вакцин, людям була дана можливість самостійно ухвалити рішення про вакцинацію, без тиску.

Тому багато в чому самі громадяни винні, що вчасно не скористалися запропонованими умовами та схаменулися лише зараз, у період нової хвилі пандемії та введення карантинних обмежень і вимог щодо вакцинації.

«Те, що ми зараз маємо таку хвилю і таку смертність, і такий низький відсоток вакцинованих, говорить про те, що МОЗ не впорався. З іншого боку, склади забиті вакцинами. Фактично МОЗ, не примушуючи, дав можливість громадянам України зробити щеплення. Завдання людей було — лише прийти на пункти вакцинації. Цих пунктів дуже багато. Влітку черг у них не було. Будь-яка людина, яка турбується про своє здоров'я, яка не хоче потрапити до реанімації, та не хоче померти, могла себе убезпечити», — зазначив він.

МОЗ дав можливість громадянам зробити свій вибір, додав імунолог. «Але, на жаль, ніхто — ні експерти, ні МОЗ — не міг очікувати на таку пасивність і таку підозрілість до абсолютно простого процесу вакцинації», — акцентував імунолог.

Він вважає, що нинішня досить велика кількість супротивників і тих, хто сумнівається в ефективності вакцин, — результат низької інформаційної, медичної культури населення.

«Давайте ... обвинуватимо телебачення. Протягом 20 років дебілізувати населення всілякими ідіотськими передачами з якимись екстрасенсами, якимись ворожками, якимись астрологами. А тепер ви одним помахом хочете, щоби населення раз — і переключилося на медицину, на ефективність вакцин, і зрозуміло, що це правильно. Не можна було так довго розбещувати людей всілякими ідіотськими передачами. Не потрібно було підіймати паніку через один епізод смерті після вакцини», — перелічив одні з причин ситуації, що склалася, Донськой.

Він також наголосив, що придбання підроблених COVID-сертифікатів — це крайній прояв антивакцинаторства.

Донськой зазначив, що появі такого незаконного бізнесу та високого попиту на фальшиві COVID-сертифікати не варто дивуватися.

«У нас є «липові» дипломи про освіту, у нас є «липові» водійські права, у нас є «липові» кандидатські дисертації. Тобто нічого дивного не відбулося. У нас давно документ вважається важливішим за наше здоров'я, наші знання, наші вміння. Тому я не здивований появі цього ринку. Якщо водійські права купують, чому не купувати сертифікати?» — продовжив імунолог.

Він ще раз акцентував, що підроблені COVID-сертифікати, ПЛР-тести не захистять від зараження коронавірусом, госпіталізації та смерті через ускладнення захворювання. Єдиний дієвий наразі спосіб протистояти вірусу — вакцинація.

Статьи по теме
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим

У четвер, 29 лютого, в Україні очікується мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вдень становитиме 6-11° тепла, на заході – до +19°.
29.02 — 484

Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою
Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою

Синоптикиня дала прогноз на початок весни в Україні.
27.02 — 363

До України йде потепління: синоптикиня назвала дати
До України йде потепління: синоптикиня назвала дати

В регіонах потепліє, але будуть опади.
21.02 — 460