Контракти.ua

682  —  21.10.21
Збитки Європі від схеми ухилення від податків оцінили в €150 млрд
Збитки Європі від схеми ухилення від податків оцінили в €150 млрд

Багаторічна масштабна схема ухилення від сплати податків коштувала урядам країн Західної Європи 150 млрд євро.

Про це свідчать результати міжнародного розслідування CumEx Files 2.0, повідомляє BBC в четвер, 21 жовтня.

Підрахунки здійснили команда експертів з Мангеймського університету і німецька некомерційна група Correctiv. Дослідження проливає нове світло на скандал, який залучив суспільну увагу в 2018 році. Докази і матеріали для розслідування було взято як в документах, що просочилися, так і у людей, які брали участь в цих схемах.

Зокрема, схема використовувала слабкі місця податкового законодавства країн. Перш за все йдеться про так звані торгові cum-ex-операції, при яких акції продавалися від одного інвестора іншій безпосередньо перед виплатою дивідендів, однак сама виплата здійснювалася пізніше.

Тактика фактично створила плутанину щодо того, кому належали акції на момент виплати дивідендів, що дозволило обом сторонам вимагати знижки на утриманий податок - збір, який сплачується тільки один раз, коли був виплачений дивіденд.

Практика стала популярною в Німеччині на початку цього століття і тривала до 2012 року, коли змінили законодавство. Потім схема поширилася на інші країни, зокрема, Данію, Францію, Бельгію, Італію та Австрію.

Зараз кілька людей вже визнані винними в ухиленні від сплати податків. Під слідством перебувають ще близько тисячі осіб, в тому числі молодший і вищий банківський персонал, юристи і брокери.

Статьи по теме
Податківці з понеділка дзвонитимуть податковим боржникам
Податківці з понеділка дзвонитимуть податковим боржникам

Державна податкова служба з понеділка, 25 березня, розпочинає пілотний проєкт з інформування  платників податків (платників єдиного внеску) про наявність у них податкового боргу та недоїмки через Контакт-центр ДПС. Оскільки контроль за справлянням податків покладено на податкові органи.
24.03 — 173

В EBA назвали найбільші проблеми бізнесу в умовах війни
В EBA назвали найбільші проблеми бізнесу в умовах війни

Зараз задача номер один для бізнесу – втримати людей. Відповідно, великою проблемою є мобілізація і бронювання працівників.
12.03 — 199

У Дії спростили подання декларації до НАЗК
У Дії спростили подання декларації до НАЗК

У порталі "Дія" запустили нову послугу для чиновників, які щорічно подають електронні декларації. Під час декларування посадовцю треба внести інформацію не тільки про себе, а й про членів сімʼї.
08.03 — 186