Контракти.ua

864  —  20.10.21
РФ офіційно визнала участь росіян у збройному конфлікті на сході - Україна в ТКГ
РФ офіційно визнала участь росіян у збройному конфлікті на сході - Україна в ТКГ

Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі заявляє, що МЗС РФ офіційно визнав участь російських громадян в збройному конфлікті на сході України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні української делегації у Фейсбуці.

"Вітаємо російських представників з цим мужнім кроком: визнавати реальність після восьми років послідовної брехні важко", - заявляє українська делегація.

"Бажаємо російській дипломатії сил та натхнення у взятті наступного бар'єра:

- офіційного визнання повної відповідальності керівництва РФ за розв’язання та продовження міжнародного збройного конфлікту на сході України.

Це є головною запорукою початку процесу реального мирного врегулювання", - наголошують в українській делегації.

Як зазначають автори заяви, "ще раз вітаємо російський МЗС і підтримуємо його керівництво у їх сміливих кроках на користь припинення російської військової агресії проти України. Тримайтеся, ми знаємо, як вам зараз непросто".

Також у дописі наведено посилання на коментар офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової "у зв'язку із затриманням в Україні громадянина Росії А.В.Косяка".

Як повідомлялось, 17 жовтня російські збройні формування заблокували виїзд із патрульної бази СММ ОБСЄ в тимчасово окупованій Горлівці, а також заборонили спостерігачам залишати готель. Моніторам ОБСЄ було повідомлено, що вони "не можуть покидати приміщення готелю, допоки не буде звільнено члена збройних формувань, якого, за повідомленнями, було затримано Збройними силами України в межах ділянки розведення в районі Золотого 13 жовтня”.

13 жовтня російські збройні формування вдалися до грубої провокації, коли група озброєних осіб з пов'язками СЦКК під прикриттям проведення робіт із розмінування здійснювала розвідку залишених позицій ЗСУ. Оперативна група ЗСУ затримала громадянина РФ Андрія Косяка, 1978 року народження. У нього було вилучено зброю та боєприпаси. Цей громадянин також підозрюється правоохоронними органами України у скоєнні у 2010 році важкого злочину відповідно до статті 115 КК України.

18 жовтня після обіду СММ ОБСЄ поінформувала, що блокаду місії у Горлівці було знято і монітори змогли відновити роботу.