Контракти.ua

663  —  19.10.21
Рада підсилила незалежність НБУ для продовження співпраці з МВФ
Рада підсилила незалежність НБУ для продовження співпраці з МВФ

Верховна рада ухвалила зміни до закону про Національний банк України. Законопроект №5850, який необхідний для співпраці з МВФ, у другому чинні підтримали 255 депутатів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання парламенту 19 жовтня 2021 року, яке транслювалося в Youtube.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту №5850, виключаються положення закону про НБУ, "які, по суті, зобов’язують Національний банк підтримувати економічну політику уряду, якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності грошової одиниці України".

Автори документу зазначають, що такі положення статті 52 закону про НБУ не узгоджуються зі статтею 6 закону про НБУ, відповідно до якої НБУ підтримує економічну політику Кабінету міністрів за умови, що це не перешкоджає досягненню таких цілей: досягненню та підтримці цінової стабільності в державі та сприянню фінансовій стабільності, в тому числі стабільності банківської системи.

Законом передбачено унормування питань внутрішнього урядування в НБУ, а саме:

  • доповнений перелік кваліфікаційних вимог до осіб, які призначаються на посади членів Ради НБУ, голови НБУ та його заступників, встановлений перелік обмежень та доповнений перелік підстав для звільнення з посади таких осіб;

  • уточнені окремі норми щодо повноважень Ради НБУ;

  • уточнені окремі норми щодо порядку роботи Ради НБУ та порядок її взаємодії з правлінням НБУ.

Статьи по теме
Пенсійний фонд України отримав ще одну функцію
Пенсійний фонд України отримав ще одну функцію

Верховна рада ухвалила закон про передачу функцій адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Пенсійному фонду України від Державної податкової служби.
21.03 — 173

Будуть
Будуть "бонуси". У Раді пропонують скласти перелік "хороших" платників податків

У Верховній раді зареєстрований проект змін до Податкового кодексу України щодо особливостей адміністрування для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
15.03 — 173

Бронь працівників від мобілізації: НБУ оновив порядок визначення критично важливих компаній
Бронь працівників від мобілізації: НБУ оновив порядок визначення критично важливих компаній

НБУ оновив порядок визначення компаній критично важливими – на кого поширюватиметься бронювання.
03.03 — 215