Контракти.ua

495  —  19.10.21
Пандемія погіршила ситуацію з правами людини - Amnesty International
Пандемія погіршила ситуацію з правами людини - Amnesty International

Під час пандемії коронавірусу COVID-19 деякі уряди використали безпрецедентну атаку на свободу думок і різко обмежили права людей.

Про це йдеться в звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International у вівторок, 19 жовтня.

"Соціальні мережі цензурувалися, а засоби масової інформації закривалися. Це негативно позначилося на можливості громадськості отримати доступ до важливої інформації про те, як боротися з COVID-19", - заявив старший директор з адвокації досліджень і політики організації Раджат Хосла.

За його словами, в розпал пандемії деяких журналістів і медичних працівників кинули до в'язниці.

"У результаті люди не можуть отримати доступ до інформації про COVID-19, в тому числі про те, як захистити себе й свої громади. Близько п'яти мільйонів осіб загинули через COVID-19, і брак інформації, ймовірно, був одним із чинників", - додав Хосла.

Так, станом на лютий 2020 року в Китаї, де вперше з'явився коронавірус, було порушено 5511 кримінальних справ стосовно осіб за "фабрикацію і навмисне поширення неправдивої і шкідливої інформації" про характер і масштаби спалаху.

Уряд Танзанії за колишнього президента Джона Магуфулі використовував закони, спрямовані проти ЗМІ: "неправдиві новини" були криміналізовані, а також введені інші заходи для обмеження висвітлення в ЗМІ пандемії.

У свою чергу влада Нікарагуа використовувала закони, спрямовані на боротьбу з кіберзлочинами, щоб притягнути до відповідальності кожного, хто критикував реакцію уряду на пандемію. Уряд президента Даніеля Ортеги відхилив заяви про брак лікарняних ліжок, зростання кількості хворих і смертей.

Правозахисники попередили, що введення в Росії законів про боротьбу з "фейковими новинами" і введення кримінального покарання за "публічне поширення завідомо неправдивої інформації про обставини, що становлять загрозу життю і безпеці громадян", ймовірно, залишиться чинним після пандемії.

Статьи по теме
Російське вторгнення в Україну викликало наймасовіші порушення прав людини, - генсек ООН
Російське вторгнення в Україну викликало наймасовіші порушення прав людини, - генсек ООН

Нехтування правами людини в усьому світі є "тривожним дзвінком". Російське вторгнення в Україну викликало наймасовіші порушення.
27.02.23 — 432

Байден заявив, що в США закінчилася пандемія коронавірусу
Байден заявив, що в США закінчилася пандемія коронавірусу

Президент Спошучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що пандемія коронавірусу в США закінчилася.
20.09.22 — 460

"Єдине, що загрожує українським мирним жителям, - це російські ракети": пані посол Британії про скандальний звіт Amnesty International

Пані посол ВеликоЇ Британії Мелінда Сіммонс емоційно прокоментувала скандал із заявою правозахисної організації Amnesty International.
05.08.22 — 699