Контракти.ua

653  —  19.10.21
У Парижі розкритикували рішення Мінська про від'їзд посла, який не надав вірчі грамоти Лукашенку
У Парижі розкритикували рішення Мінська про від'їзд посла, який не надав вірчі грамоти Лукашенку

У Парижі назвали необґрунтованим рішення Мінська про відкликання згоди на призначення французького посла і оголосили про «пропорційні заходи щодо білоруського дипломатичного представництва у Франції».

Про це в понеділок повідомили в МЗС Франції, передає Укрінформ з посиланням на RFI.

Як підкреслюють у МЗС Франції, від'їзд посла Ніколя де Буйана де Лакоста був викликаний «одностороннім рішенням влади Білорусі», які відкликали згоду на призначення, видане після 31 серпня 2020 року. Це пов'язано з тим, що французький посол не надав вірчі грамоти Олександру Лукашенку, повідомили в Парижі.

«Відповідно до спільної європейської позиції про невизнання легітимності (офіційно оголошених) результатів президентських виборів у серпні 2020 року посол Франції дійсно не надав свої вірчі грамоти панові Лукашенку. Копія грамот була надана білоруському міністру закордонних справ, згідно з дипломатичними правилами», - пояснює французький МЗС.

Рішення білоруської влади у Франції назвали необґрунтованим. Воно «пішло за декількома негативними рішеннями, які обмежили можливості нашої місії в Мінську», - зазначили в Парижі, оголосивши про «пропорційні заходи щодо білоруського дипломатичного представництва у Франції». Про ці заходи білоруська влада була проінформована, зазначило французьке зовнішньополітичне відомство.

Повідомляється, що з 18 жовтня Ніколя де Лакост виконуватиме обов'язки спецпредставника по Білорусі, посольство Франції в Мінську продовжить свою роботу.

Раніше в МЗС Білорусі заявили, що «були змушені повідомити французьким партнерам про закінчення виданого раніше білоруською владою терміну згоди на його (Ніколя де Лакоста) призначення» у зв'язку з тим, що посол «не висловив готовність завершити передбачену міжнародним правом і загальновизнаною практикою процедуру вступу на посаду в якості надзвичайного і повноважного посла в Республіці Білорусь».

У Мінську додали, що посол Білорусі у Франції Ігор Фісенко був відкликаний до Мінська на консультації.

Франція, як і весь Європейський Союз, не визнає результати білоруських виборів 9 серпня 2020 року і легітимність переобрання Олександра Лукашенка президентом Білорусі. У зв'язку з придушенням мирних продемократичних демонстрацій і репресій стосовно опозиції ЄС ввів щодо білоруського режиму кілька пакетів санкцій.

Статьи по теме
Лукашенко анонсував підготовку Білорусі до війни: аналітик про мотиви диктатора
Лукашенко анонсував підготовку Білорусі до війни: аналітик про мотиви диктатора

На думку Мусієнка, черговою ескалацією РФ хотіла б відвернути увагу від України і намагається втягнути у це Білорусь.
04.04 — 177

"Це меседж іншим, щоб не робили жодних спроб": Лукашенко заявив про намір балотуватися і посилив репресії

Білоруський опозиціонер припускає, що вибори можуть відбутися 23 лютого 2025 року, в так званий день захисника вітчизни.
01.03 — 240

Партію Ле Пен підозрюють у зв'язках з РФ, політики звернулися до прокуратури Парижа
Партію Ле Пен підозрюють у зв'язках з РФ, політики звернулися до прокуратури Парижа

Ультраправу партію "Національне об'єднання" та її одного з лідерів Марін Ле Пен підозрюють у зв'язках із Росією.
16.01 — 403