Контракти.ua

656  —  16.10.21
Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію
Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію

Парламент Молдови проголосував в остаточному читанні за ратифікацію Стамбульської конвенції - міжнародної угоди проти насильства щодо жінок і насильства в сім'ї.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

Ратифікацію підтримали 54 депутати від партії «Дія і солідарність» (PAS). Депутати від Блоку комуністів і соціалістів перед голосуванням залишили залу на знак протесту. А представники партії «Шор» проголосували проти ратифікації.

Депутат-соціаліст Григорій Новак на початку засідання запропонував виключити питання про ратифікацію конвенції з порядку денного, проте більшість депутатів не підтримали цю пропозицію.

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством - міжнародна угода, яку вперше підписано в 2011 році. Молдова підписала Стамбульську конвенцію ще в 2017 році, проте ратифікувала тільки зараз.

Це перший подібний документ, який юридично зобов'язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Країни, які приєдналися до Конвенції, мають криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію. Також, згідно з Конвенцією, кримінальному або іншому правовому покаранню мають підлягати і сексуальні домагання (харасмент). У документі, крім того, дано визначення «гендеру» і «гендерного насильства».

У Стамбульської конвенції детально прописані заходи запобігання, захисту і підтримки жертв і, крім того, судового переслідування агресорів, які мають запровадити в своє законодавство країни- підписанти. Вона зобов'язує розробити довгострокові плани боротьби з насильством щодо жінок.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них не ратифікували цю угоду, в тому числі й Україна.

Статьи по теме
Україна, Молдова та Вірменія приєдналися до санкцій ЄС проти Росії
Україна, Молдова та Вірменія приєдналися до санкцій ЄС проти Росії

Україна, Вірменія, Молдова та низка інших країн приєдналися до санкцій ЄС проти Росії за порушення прав людини.
19.12.23 — 307

Молдова на засіданні ОБСЄ закличе РФ вивести війська з її території
Молдова на засіданні ОБСЄ закличе РФ вивести війська з її території

Молдова планує закликати Росію вивести свої війська з території невизнаного Придністров'я під час засідання Ради міністрів ОБСЄ.
29.11.23 — 396

Молдова звинуватила росіян у порушенні режиму безпеки в Придністров'ї
Молдова звинуватила росіян у порушенні режиму безпеки в Придністров'ї

Російські солдати кілька разів з початку 2023 порушували режим зони безпеки в Придністров'ї.
21.04.23 — 385