Контракти.ua

633  —  13.10.21
У банках назвали причини зміцнення гривні
У банках назвали причини зміцнення гривні

Курс гривні до долара в останні тижні зміцнюється під впливом надлишку пропозиції валюти. На ринок впливає виручка аграріїв, металургів, а також пропозицій від IT-сфери.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Пропозиція валюти зараз значно перевищує попит. І тільки стараннями Нацбанку курс не "просів" ще нижче, регулятор зараз став основним покупцем валюти, говорить директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін. Нерезиденти активізувалися з купівлею валюти за гривню, отриману від погашення ОВДП. Але це поки не вплинуло на курсову динаміку, вважає Кабін.

Головний дилер департаменту казначейства і фінансових ринків ОТП Банку Антон Курінний вважає, що зміцнення гривні триває за рахунок виручки аграріїв, металургів, а також пропозицій від IT-сфери в першій половині місяця. Зараз ринку не вистачає попиту, щоб підрости, а впасти поки не дає регулятор, підтверджує він.

"Імпорт здає позиції, і підхід регулятора до викупу валюти в ЗВР змінився в порівнянні з літнім періодом, чим дав можливість зміцнюватися курсу трохи швидше. Але вже в середині жовтня регулятор дав зрозуміти, що почне стримувати сильне зміцнення своїми інтервенціями на ринок, скуповуючи надлишок. За перший тиждень жовтня НБУ купив понад 225 млн доларів", - розповів Курінний.

Нацбанк, мабуть, буде тільки нарощувати покупку, щоб не дати курсу гривні зміцнитися нижче 26 гривень/долар в короткостроковій перспективі, прогнозує трейдер групи ICU Віталій Сівач.

Якщо говорити про сезонні фактори, то, за словами Курінного, далеко не завжди в жовтні спостерігається зростання курсу долара. "Зазвичай тільки початок осені дає імпульс, тобто початок вересня, після слід досить довга і нудна картина. Гривня трохи зміцнюється і залишається в одному вузькому діапазоні (флет), якщо не трапляється форс-мажорів і т. д.", - уточнив головний дилер ОТП Банку

Зміцнення курсу гривні в останні тижні виглядає досить аномальним, незважаючи на очевидні тенденції щодо збільшення вартості енергетичного імпорту в країну. У теорії, як зазначив директор аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін, це повинно негативно впливати на торговий баланс і чинити тиск на курс національної валюти. Враховуючи це, курс долара до гривні, на думку Чуріна, повинен бути на кілька відсотків вище.

Нагадавши, курс долара в останні дні впав до рівня 26,30 гривень - мінімуму більш ніж за 1,5 року. Однак на ринку спостерігається нервозність і аналітики прогнозують зростання курсу.

Статьи по теме
Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара
Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара

Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків не виключає необхідність переходу на курсову привязку гривні до євро.
26.03 — 207

Шок у найближчі місяці: МВФ оновив негативний сценарій для України за посилення війни
Шок у найближчі місяці: МВФ оновив негативний сценарій для України за посилення війни

Міжнародний валютний фонд оновив базовий та негативний сценарій для України. Негативний сценарій припускає, що через інтенсифікацію війни шок для економіки розпочнеться вже у другому кварталі 2024 року.
23.03 — 491

Відновлення України обійдеться в $1 трильйон – Bloomberg
Відновлення України обійдеться в $1 трильйон – Bloomberg

Ситуація на лінії фронту в Україні не дає уявлення про те, коли і як може закінчитися війна. Однак дедалі більше компаній поступово збільшують свою інвестиційну присутність в Україні, готуючись розпочати процес відновлення.
10.03 — 310