Контракти.ua

550  —  13.10.21
В ЄС розглядають питання нової військово-навчальної місії в Україні
В ЄС розглядають питання нової військово-навчальної місії в Україні

В Європейському Союзі розглядають питання започаткування нової військово-навчальної місії в Україні і готові обговорювати з українською стороною спільні проєкти у сфері військової освіти.

Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським та президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн за підсумками 23-го Саміту Україна-ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо військової співпраці, ми вважаємо, що можливо підсилити співпрацю і в цій сфері. Приклад цього - співпраця у сфері кібербезпеки, розробка спільних методів боротьби з кібератаками, які відбуваються майже щодня і в ЄС. Ми вважаємо, що це питання високого представника Жозепа Борреля - він направляє місію, яка приїде в Україну, зустрінеться з українськими колегами і буде розглядати, які спільні проєкти ми можемо обговорювати з питання військової освіти, які конкретні проєкти ми можемо розробити разом, підсилюючи зв’язки і в цій сфері", – сказав Мішель.

Він додав, що участь України у миротворчій місії "Алтея" в Боснії і Герцоговині є конкретним прикладом безпекової співпраці з нашою країною.

"Сьогоднішня зустріч – це ще одна гарна нагода підсилити ці майбутні проєкти, особливо, у сфері безпеки", – вважає президент Євроради.

Президент Зеленський, своєю чергою, зазначив, що йдеться про військово-навчальну місію, яка передбачає застосування найкращих європейських практик та обмін досвідом.

"Ми вдячні Литві за цю підтримку і цю ініціативу. Я знаю, що зараз іде обговорення цієї місії і акцептування з боку країн Європейського Союзу і що цих країн щодня стає все більше. Ми підтримуємо цю ініціативу", - сказав Зеленський.

Як зазначив міністр оборони України Андрій Таран, коментуючи підсумки 23-го саміту Україна-ЄС, військову дорадчо-тренувальну місію Євросоюзу планують розгорнути в Україні до кінця року.

"Робимо усе необхідне, щоб вже до кінця поточного року військова дорадчо-тренувальна місія з площини напрацювання юридичної бази перейшла у стан практичної реалізації на користь як Україні, так і ЄС", – цитує Тарана пресслужба Міноборони.

За його словами, планується залучення 30 постійних радників від ЄС. Очікується, що завдяки активній участі європейських колег та за результатами інституційного аудиту у Збройних силах України буде створена багаторівнева система військової освіти, введене якісне дистанційне навчання. Трансформації мають зазнати адміністративні та управлінські процеси, а також організаційно-штатні структури військових навчальних закладів, а навчально-матеріальна база удосконалюватиметься з урахуванням вимог європейської освіти.

"Реалізація такого проєкту дозволить залучити кращі практики і допомогу у процесі реформування системи військової освіти Збройних сил України, що притаманні державам-членам Європейського Союзу. У нашому порядку денному дуже чіткі ініціативи, і ті сигнали, які ми подаємо колегам з ЄС, досить позитивно сприймаються. І кроки, які Міноборони робить в ході оборонної реформи, є інструментом зближення з ЄС", – сказав Таран.

Як повідомлялося, під час виїзного засідання Ради Національної безпеки та оборони України 30 липня було ухвалено рішення, що українські військові візьмуть участь у миротворчій місії на території Боснії та Герцеговини, де долучаться до операції сил ЄС під назвою "Алтея". Це буде перша місія України під егідою Європейського Союзу.

Повідомлялося також, що Україна та Європейський Союз обговорюють різні опції подальшої взаємодії, зокрема започаткування військово-навчальної місії ЄС в Україні.