Контракти.ua

882  —  10.10.21
Канцлер Австрії подав у відставку на тлі корупційних розслідувань
Канцлер Австрії подав у відставку на тлі корупційних розслідувань

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц залишає посаду на тлі розслідувань антикорупційної прокуратури проти нього та осіб з його оточення, що спричинило урядову кризу в країні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про свою відставку Себастіан Курц оголосив у спеціальній заяві у суботу ввечері.

“У ці важкі часи не потрібно думати про особисті чи партійні інтереси, як і не слід вдаватися до різних політичних тактик, оскільки моя країна є важливішою для мене, ніж моя особа. Все, що зараз потрібно – це стабільні взаємовідносини. І тому з метою розв’язання патової ситуації я хочу звільнити місце, щоб запобігти хаосу та забезпечити стабільність", - заявив Курц.

За його словами, зараз особливо необхідно "забезпечити стабільність та відповідальність для того, щоб подолати нинішню фазу пандемії якнайкращим чином, а також, щоб забезпечити те, щоб економічний ріст, який вже розпочався, дійшов до усіх людей і щоб усі від цього отримали вигоду".

Курц повідомив, що залишається головою "Австрійської народної партії" (ÖVP) і надалі повернеться до парламенту як очільник парламентської фракції ÖVP.

Поруч з цим, він поінформував, що як голова найбільшої політичної сили країни вже запропонував федеральному президенту Австрії кандидатуру міністра закордонних справ Александера Шалленберга у якості нового глави уряду.

За його словами, Шалленберг продемонстрував свою ефективність на посаді глави МЗС та має дипломатичний хист, який, вочевидь, буде потрібен для відновлення довіри між партнерами по коаліції – ÖVP та партією "Зелені". Також Себастіан Курц заявив, що закликав усіх членів урядової команди від "Австрійської народної партії" продовжувати свою роботу у складі коаліції із "Зеленими".

При цьому, відставка канцлера не означає, що він визнав висунуті проти нього обвинувачення: у своїй заяві Себастіан Курц знову назвав їх хибними та повідомив про наміри довести свою невинуватість.

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів (WKStA) провела 6 жовтня низку обшуків в головному офісі "Австрійської народної партії" (ÖVP), міністерстві фінансів, а також у канцелярії федерального канцлера, голови ÖVP Себастіана Курца. Обшуки у людей з близького оточення Курца були пов’язані із нібито фінансуванням міністерством фінансів у 2016 та 2018 роках маніпулятивних соцопитувань на користь майбутнього канцлера, нового лідера ÖVP Себастіана Курца.

Ще раніше WKStA обвинуватила канцлера Курца у дачі неправдивих свідчень у парламентській слідчій комісії. У прокуратурі підозрюють активну участь Курца у реформі державної холдингової компанії ÖBAG, яка керує частками Республіки Австрія у низці компаній на загальну суму у близько 23 млрд євро, та його причетність до призначень керівником цього холдингу свого знайомого Томаса Шміда. Канцлер був опитаний суддею у цій справі на початку вересня.

Після проведених у середу обшуків лідер "Зелених", віцеканцлер Вернер Коглер заявив, що "дієздатність федерального канцлера поставлено під сумнів". У партії заявляли, що готові продовжувати коаліцію з ÖVP лише за умови, якщо Себастіан Курц залишить посаду глави уряду.

На цьому тлі у вівторок, 12 жовтня, у парламенті Австрії мало відбутися ініційоване опозицією голосування щодо висловлення недовіри канцлеру Себастіану Курцу.

Статьи по теме
Стихия, которая бушует в Европе, добралась до Австрии
Стихия, которая бушует в Европе, добралась до Австрии

Австрия стала еще одной страной Европы, которая пострадала в результате мощных наводнений.
19.07.21 — 2630

Австрия внесла 32 страны в
Австрия внесла 32 страны в "красную зону", Украина - в списке

Правительство Австрии приняло решение о введении с 27 июля более жестких правил въезда для граждан из 32 стран, среди которых также Украина.
26.07.20 — 990

Глава МВД Австрии обещает найти заказчиков убийства чеченского блогера Умарова
Глава МВД Австрии обещает найти заказчиков убийства чеченского блогера Умарова

Правоохранители Австрии полным ходом расследуют убийство чеченского блогера Мамихана Умарова с целью установления заказчиков этого преступления.
08.07.20 — 1572