Контракти.ua

1036  —  09.10.21
До ринку небанківських фінпослуг долучилися 34 компанії – НБУ
До ринку небанківських фінпослуг долучилися 34 компанії – НБУ

У вересні до ринку небанківських фінансових послуг долучилися 34 компанії, 22 учасники залишили його.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"У вересні кількість учасників небанківського фінансового ринку збільшилася до 1945 (станом на 30 вересня) з 1933 (станом на 31 серпня)", - йдеться в повідомленні.

Упродовж вересня Національним банком були зареєстровані 34 нові гравці ринку небанківських фінпослуг: 11 фінансових компаній та 23 колекторські компанії. За той самий період з реєстрів були виключені 22 учасники ринку. Чотири фінансові компанії, три ломбарди, дві кредитні спілки, одна лізингова компанія та один страховий брокер вирішили залишити ринок добровільно, одного страховика та 10 кредитних спілок було виключено примусово.

Станом на 30 вересня 2021 року на ринку небанківських фінансових послуг працюють 152 non-life-страховики (було 153) та 17 life-страховиків, 283 ломбарди (було 286), 289 кредитних спілок (був 301), 137 лізингових компаній (було 138), 984 фінансові компанії (було 977), 60 страхових брокерів (був 61) та 23 колекторські компанії. На платіжному ринку діють 37 платіжних систем, створених резидентами, та 14 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами. У вересні було скасовано реєстрацію однієї внутрішньобанківської платіжної системи EximCash, створеної резидентами.

Також у вересні до Національного банку надійшло 665 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців – 525. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) становила 42, щодо страховиків – 98.

Упродовж вересня Національний банк продовжував застосовувати заходи впливу до учасників небанківського фінансового ринку. Зокрема, регулятор зупинив дію ліцензій 23 установам – 12 фінансовим компаніям, двом страховикам та дев'яти ломбардам. Також у вересні регулятор анулював усі ліцензії за ініціативою заявника 17 фінансовим установам (дев'яти фінансовим компаніям, трьом страховикам, одному ломбарду, трьом кредитним спілкам, одній лізинговій компанії) та примусово – одній страховій компанії. Частина наявних ліцензій за ініціативою заявників була анульована чотирьом учасникам ринку небанківських фінансових послуг – трьом фінансовим компаніям та одному страховику.

Як повідомляв Укрінформ, з липня 2020 року Нацбанк став регулятором ринку небанківських фінпослуг.

Статьи по теме
У НБУ вказали на фактор, який вплине на валютний ринок України найближчим часом
У НБУ вказали на фактор, який вплине на валютний ринок України найближчим часом

Позитивні зрушення в питаннях отримання міжнародної фінансової допомоги повинні посприяти збереженню стійкості валютного ринку України.
вчера, 10:53 — 560

Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%
Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку (ставку рефінансування) до 14,5%.
14.03 — 207

Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію
Голова НБУ спростував чутки про відплив коштів з банків через закон про мобілізацію

Повідомлення російської пропаганди та українських спікерів про нібито відплив коштів українців з гривневих рахунків у банках через законопроект про мобілізацію не відповідають дійсності. Після сезонного скорочення обсяг грошей майже відновився.
10.03 — 236