Контракти.ua

901  —  08.10.21
НБУ зобов'язав небанківські фінустанови вказувати в рекламі умови та повну вартість кредитів
НБУ зобов'язав небанківські фінустанови вказувати в рекламі умови та повну вартість кредитів

Національний банк затвердив вимоги до розкриття небанківськими фінансовими установами повної інформації про послугу споживчого кредитування та повну вартість кредиту для споживача.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Це стосується вебсайтів фінансових установ, поширення інформації в рекламі, інформування під час користування кредитом, а також особливостей розкриття інформації щодо мікрокредитів", - ідеться в повідомленні.

Через три місяці усі небанківські фінансові установи, які мають право надавати споживчі кредити, повинні розкривати вичерпну інформацію про послуги на вебсайті в єдиному уніфікованому форматі.

Так, має зазначатися загальна вартість кредиту з усіма комісіями і платежами (зокрема щодо комісій третіх осіб та платежів за супровідні послуги, наприклад, страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача), реальна річна процентна ставка, строки та суми, умови дострокового повернення, штрафні санкції у разі порушення умов кредитування тощо.

Через шість місяців на вебсайтах усіх небанківських фінустанов мають з’явитися калькулятори для розрахунку витрат за кредитом.

Під час користування кредитом фінустанови мають інформувати споживача через обраний за згодою з ним канал для комунікацій, наприклад через смс-інформування, месенджер або особистий кабінет клієнта на сайті.

Такі вимоги передбачені постановою Правління НБУ від 5 жовтня №100. Постанова набирає чинності з 8 жовтня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, із 1 липня 2020 року Національний банк став регулятором ринку небанківських фінансових послуг.