Контракти.ua

610  —  07.10.21
Посадовці Укрексімбанку уникають отримання підозр – прокуратура
Посадовці Укрексімбанку уникають отримання підозр – прокуратура

Посадовці Укрексімбанку, які є фігурантами справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів програми "Схеми", уникають отримання повідомлень про підозру від правоохоронців.

Про це зазначила в коментарі Укрінформу прессекретар столичної прокуратури Надія Максимець.

“На цей час повідомлення про підозру і повістки для виклику цих осіб до органу досудового розслідування залишені адміністрації банку. Встановлюється місцезнаходження цих осіб для вручення їм повідомлення про підозру особисто”, - сказала вона.

За словами Максимець, працівники прокуратури і Нацполіції прибули до банку для повідомлення фігурантам справи про підозру. Упродовж кількох годин адміністрація банку не могла повідомити, де вони знаходяться. У подальшому стало відомо, що один з фігурантів склав повноваження на час розслідування, а інший — написав заяву про звільнення.

“Особа, що написала заяву про звільнення, начебто перебувала у приміщенні банку, однак у подальшому стало відомо, що вона без попередження покинула банк через інший вихід. Вони залишаються незвільненими і мають перебувати на робочому місці. Про причини їх відсутності на місцях адміністрації банку невідомо”, - розповіла прессекретар.

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 6 жовтня, правоохоронці прийшли до Укрексімбанку, щоб вручити повідомлення про підозру фігурантам кримінальної справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів програми "Схеми".

Знімальна група програми "Схеми" заявила про напад 4 жовтня під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Пізніше журналісти "Схем" заявили, що відновили відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 ККУ).

Своєю чергою Укрексімбанк заявляє, що вбачає у діях журналістів програми "Схеми" ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм. У банку наголошують, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 Закону України "Про банки і банківську діяльність", є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

Посольства США і Великої Британії в Україні висловили стурбованість через ситуацію з нападом на журналістів програми "Схеми" в Укрексімбанку.

В Офісі Президента виступають за відсторонення від посади голови правління Укрексімбанку Мецгера через конфлікт із журналістами програми "Схеми", заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

6 жовтня Мецгер заявив, що складає повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку.

Наглядова рада Укрексімбанку на екстреному позачерговому засіданні прийняла рішення відсторонити голову правління Мецгера від здійснення повноважень на час проведення внутрішнього розслідування.

Раніше в Укрексімбанку анонсували пресконференцію глави банку, однак згодом її скасували.