Контракти.ua

1673  —  06.10.21
Україна думає над заміною бойових літаків, проте зараз зосередиться на ППО - Міноборони
Україна думає над заміною бойових літаків, проте зараз зосередиться на ППО - Міноборони

З огляду на існуючі обставини наразі Україна надає пріоритет розвитку потужностей протиповітряної оборони, але у найближчому майбутньому увагу буде приділено і ударним потужностям Військово-повітряних сил.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив у вівторок генеральний директор директорату політики у сфері оборони Міністерства оборони України Юрій Пунда під час Варшавського безпекового форуму.

"У нашій ситуації – це вибір між протиповітряною обороною та ударними потужностями Військово-повітряних сил. Наразі ми більш зацікавлені у розвитку потужностей ППО, ніж ударних потужностей ВПС", - заявив Пунда, відповідаючи на питання, чи планують ЗСУ замінювати свій повітряний флот.

За його словами, українська військова авіація, звичайно, вже "відносно застаріла", однак "у нинішньому конфлікті складно використовувати будь-яку авіацію, оскільки наш ворог має дуже хорошу протиповітряну оборону, і повітряний компонент також практично відсутній у цьому конфлікті". Крім того, розвиток потужностей ВПС ЗСУ впирається в обмежений оборонний бюджет.

"Ситуація з протиповітряною обороною є важливішою, ніж ударні потужності ВПС. І саме тому наше керівництво надає більший пріоритет ППО. Водночас, ми розуміємо, що у найближчому майбутньому ми будемо думати над новими літаками, і це обговорення проводиться. Але все залежить від бюджету", - заявив Пунда.

Таким чином, підсумував він, наразі пріоритет надається розвитку ППО, однак у майбутньому, абсолютно очевидно, що буде стратегія розвитку Військово-повітряних сил – "і туди будуть включені пропозиції щодо типів літаків, які ми будемо купляти за кордоном чи виготовляти на території України".

На цьому тлі, представник МОУ вказав на те, що український авіабудівний концерн "Антонов" має "хороші проєкти щодо транспортного та розвідувального літаків".

Як відомо, Варшавський безпековий форум проходить у гібридному форматі 5-6 жовтня.

Статьи по теме
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ

Депутатів Верховної Ради можуть залишити без броні від мобілізації.
14.01 — 1611