Контракти.ua

823  —  02.10.21
Режим Лукашенка ліквідував Білоруський Гельсінський комітет
Режим Лукашенка ліквідував Білоруський Гельсінський комітет

Верховний суд Республіки Білорусь ліквідував Білоруський Гельсінський комітет - незалежну неполітичну правозахисну організацію.

Про це йдеться у заяві на сайті БГК, повідомляє Укрінформ.

Відзначається, що суддя Верховного суду задовольнила позов Міністерства юстиції про ліквідацію Білоруського Гельсінського комітету. Згідно з білоруським законодавством, рішення набрало чинності, воно не може бути оскаржене в апеляційному порядку.

«Суд вважає допустимими доказами документи з кримінальної справи, у якій ще не було винесено вирок... Ми вважаємо це рішення абсолютно несправедливим і будемо добиватися його скасування як всередині країни (через наглядову інстанцію), так і на міжнародному рівні (в Комітеті ООН з прав людини)», - йдеться у заяві БГК.

Як пише правозахисний центр «Вясна», Міністерством юстиції в результаті слідчих дій у неназваній кримінальній справі були отримані документи на двох осіб, яким БГК нібито сплатив гонорари за "послуги з довгострокового спостереження за виборами Президента Республіки Білорусь 2020 року".

На підтвердження цього Міністерство юстиції долучило до заяви копії документів: договорів, прибутково-касових ордерів та актів приймання-передачі.

У БГК заявили, що їм невідомо, про яку кримінальну справу і стосовно кого йде мова.

«Рішення про ліквідацію Білоруського Гельсінського комітету прийнято на тлі масових і жорстоких репресій, організованих режимом проти білоруських громадян, і, очевидно, є частиною масштабної кампанії з ліквідації організацій громадянського суспільства. Ми не мали особливих ілюзій з приводу підсумків розгляду позову про ліквідацію, упереджений характер судового розгляду, необгрунтовані висновки суду лише підтвердили відсутність незалежного і справедливого суду», - вважають в БГК.

Там відзначили, що продовжать допомагати людям у захисті їх порушених прав.

Білоруський Гельсінський комітет - найстаріша правозахисна організація в Білорусі. Працює з 1995 року, серед засновників були такі національні лідери як: Василь Биков, Світлана Алексієвич (лауреат Нобелівської премії з літератури в 2015 р.), Ригор Барадулін, Радим Горецький, Генадзь Буравкін.

За даними правозахисного центру «Вясна», станом на 9 вересня в Білорусі з липня 2021 року ліквідували 135 недержавних організацій.

Остання незалежна неурядова організація у Республіці Білорусь із захисту свобод людини — «Правова ініціатива». Вона усе ще офіційно зареєстрована, але 5 жовтня очікується засідання щодо її ліквідації.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі в серпні 2020 року почалися масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Євросоюз і Україна заявили, що не визнають його легітимність.