Контракти.ua

3409  —  01.10.21
В Україні тестують швидкісні човни, отримані від США
В Україні тестують швидкісні човни, отримані від США

На базі «Південь» у Практичній гавані в Одесі розпочалась апробація швидкісних човнів, які раніше були передані Військово-Морським Силам ЗСУ в межах американської матеріально-технічної допомоги. Йдеться про десять 7-метрових човнів з жорстким корпусом типу RIB від компанії Metal Shark.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«Реактивація човнів відбуватиметься у два етапи: перший, який триває наразі, включає перевірку човнів з боку американської сторони, випробування їх на воді, запуск двигунів, перевірка роботи всіх систем, агрегатів та обладнання, проходження акваторією, відпрацювання основних елементів руху», — цитує пресслужба начальника відділу експлуатації та забезпечення технічним та рятувальним майном управління експлуатації судноремонту, озброєння командування логістики командування ВМС ЗСУ капітана 1 рангу Олексія Голубева.

За його словами, на другому етапі відбуватиметься навчання особового складу, який буде закріплений за даними човнами. Після засвоєння всіх початкових елементів, американські колеги приступлять до практичних тренувань на воді. Військові моряки вивчатимуть, як підготувати катер до виходу, правильно транспортувати, управляти та експлуатувати на воді, а потім обслуговувати та в разі необхідності проводити ремонти. Важливо, щоб як під час підготовки човнів, так вже й на воді, всі досконально знали свої дії, оперативно й чітко виконували вказівки командира.

Як зазначається, після всіх випробувань та навчання екіпажів катери будуть передані до визначених військових частин та установ ВМС України. Отримають свої перші човни даного типу Інститут ВМС Національного університету «Одеська морська академія» та Навчальний центр ВМС ЗС України.

7M RIB — це міцні багатоцільові човни для роботи на мілководді, де інші плавзасоби недоступні. Вони мають склопластиковий корпус, який по периметру обшитий надувною системою з міцного матеріалу, що дозволяє використовувати їх за будь-якої погоди. Завдяки цьому човни є універсальною платформою й ідеально підходять для широкого спектра застосувань.

Конструктивно 7M RIB може бути обладнаний двома підвісними бензиновими моторами або одним дизельним водометним двигуном. Також однією з головних переваг катерів цього типу є їхня зручна транспортабельність.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня у Туреччині за участю делегації Міністерства оборони України на чолі з командувачем Військово-морських сил контрадміралом Олексієм Неїжпапою відбулась урочиста церемонія закладки кіля корабля класу "корвет" для потреб ВМС.