Контракти.ua

673  —  30.09.21
ПриватБанк продадуть лише після його поділу на «хороший» та «поганий» банк – НБУ
ПриватБанк продадуть лише після його поділу на «хороший» та «поганий» банк – НБУ

Рішення про приватизацію ПриватБанку можна буде обговорювати після його поділу на "хороший" та "поганий" банк.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій в інтерв’ю РБК-Україна.

"Щодо ПриватБанку, то тут можна буде вести розмову про якісь матеріальні ініціативи, коли буде ухвалено рішення про його поділ на "хороший" та "поганий" банк – good and bad bank. Останній має абсорбувати всю проблематику поганого портфелю, NPL тощо", - сказав Гелетій.

Говорячи про судові процеси з колишніми акціонерами банку як в Україні, так і за кордоном він зазначив, що це не додає привабливості банку в очах інвестора.

"Це, власне, і є питання щодо поділу банку. Упродовж останніх років банк демонструє динамічну прибуткову діяльність, сплачуються дивіденди. Наша задача зараз – відстоювання інтересів держави у судових позовах. Є низка позовів у різних юрисдикціях, де приймає участь і НБУ. Перш за все, це стосується оскарження рішень щодо націоналізації, визначення осіб, пов'язаних з банком, а також по процедурі bail-in", - пояснив Гелетій.

Як повідомляв Укрінформ, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію Нацбанку і колишніх акціонерів ПриватБанку (найбільші – бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов), вирішив націоналізувати найбільший на українському ринку банк. Для того щоб врятувати його, держава здійснила докапіталізацію більш ніж на 155 млрд грн. Згодом екс-власники назвали націоналізацію банку незаконною, с приводу чого тривають судові суперечки в Україні і в закордонних юрисдикціях.

Статьи по теме
У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ
У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ

У лютому 2024 року українці зберігали у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 1 трлн 208 млрд. гривень. При цьому 35,4% вкладів були в іноземній валюті.
09.04 — 159

НБУ спростував обмеження розрахунків готівкою
НБУ спростував обмеження розрахунків готівкою

Нацбанк спростував інформацію про те, що нібито планує фізичним особам-підприємцям отримувати платежі від фізосіб готівкою, тобто без відкриття рахунку.
24.03 — 199

НБУ планує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні
НБУ планує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні

Національний банк України виставив для громадського обговорення зміни до Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України.
22.03 — 215