Контракти.ua

10350  —  28.09.21
Зеленський вніс зміни до положень про військову службу в ЗСУ
Зеленський вніс зміни до положень про військову службу в ЗСУ

Президент Володимир Зеленський вніс низку змін до положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах.

Відповідний указ №483/2021 опублікований на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Документом уточнено норму про укладення першого контракту курсантами. Визначено, що відтепер з курсантами вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти і слухачами курсів військової підготовки офіцерського складу в зазначених закладах, які не мають військових звань офіцерського складу, після успішного закінчення навчання (підготовки) на посадах осіб сержантського, старшинського та офіцерського складу — строком на 5 років, а за спеціальностями льотного складу осіб офіцерського складу авіації - строком на 10 років.

Також указ визначає, що строк проходження військової служби може бути продовжено за новим контрактом для осіб рядового складу - на 3 роки; для осіб сержантського і старшинського складу - на строк від 3 до 5 років.

Крім того, документом передбачено, для осіб рядового складу первинним є військове звання рекрута (раніше - солдата (матроса)), а для осіб офіцерського складу первинним є військове звання молодшого лейтенанта (раніше - лейтенанта, в окремих випадках - молодшого лейтенанта).

Водночас зазначається, що первинне військове звання рядового складу присвоюється громадянам, які вступили на військову службу за контрактом осіб рядового складу і не мають військових звань, до складання ними Військової присяги. Після складання присяги таким військовослужбовцям присвоюється військове звання солдата (матроса).

Документом також уточнюються строки вислуги у військовому званні, норми про чергове і дострокове присвоєння звання, звільнення з посад військовослужбовців тощо.

Президент також підписав указ №484/2021 про внесення змін до Положення про проходження військової служби в Державній прикордонній службі України.

Водночас указом №486/2021 визнано такими, що втратили чинність, низка указів, які стосуються питань проходження військової служби в ЗСУ, СБУ, Управлінні державної охорони, Держприкордонслужбі, Держспецзв’язку, Службі зовнішньої розвідки.



Статьи по теме
Зачем Зеленский
Зачем Зеленский "приказал освободить Юг"?

Константин Машовец: Зачем Министр обороны Украины озвучил в публичной плоскости этот приказ? Хотят предупредить врага? В некотором смысле, да, хотят. Причём, не только врага... но и наших союзников и партнёров. Дело вот в чём...
11.07.22 — 2427

В Україні змінять модель призову в армію - Зеленський
В Україні змінять модель призову в армію - Зеленський

В Україні напрацюють безпекову реформу, яка торкнеться як Збройних сил, так і Міністерства внутрішніх справ.
24.06.22 — 8685

Скасування заборони на виїзд чоловіків за кордон: Зеленський відповів на петицію
Скасування заборони на виїзд чоловіків за кордон: Зеленський відповів на петицію

Президент Володимир Зеленський наголошує, що всі обмеження прав і свобод громадян, у тому числі й на виїзд за кордон, планують скасувати після завершення дії режиму воєнного стану.
12.06.22 — 3018