Контракти.ua

829  —  25.09.21
ЄС закликає відкрити передові бази місії ОБСЄ біля кордону з Росією
ЄС закликає відкрити передові бази місії ОБСЄ біля кордону з Росією

Євросоюз підтримує відкриття передових патрульних баз Спеціальної моніторингової місії біля неконтрольованої урядом України ділянки українсько-російського кордону, як і більш ширше використання Місією БПЛА дальнього радіусу дії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

"СММ повинна мати необмежений доступ до всіх прикордонних районів, відповідно до свого мандату, і ми закликаємо Росію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, для усунення обмежень свободи пересування СММ. З метою забезпечення більшої прозорості ми також підтримуємо відкриття передових патрульних баз поблизу кордону, а також значно ширше використання безпілотників дальнього радіусу дії у їх роботі", - йдеться у заяві.

У ній також наголошується, що Євросоюз залишається глибоко занепокоєним присутністю російських військової техніки та військовослужбовців на суверенній території України.

"Регулярні повідомлення СММ про наявність російської військової техніки на сході України підкреслюють необхідність більшої транспарентності того, що відбувається на українсько-російському державному кордоні, який наразі не контролюється урядом України. Після закриття Спостережної місії ОБСЄ на кордоні постала потреба у подальших діях з боку Росії, яка має довести свою відданість Мінським домовленостям у частині моніторингу кордону з боку ОБСЄ", - зазначається у заяві.

Як заявили в ЄС, той факт, що Росія, як сторона конфлікту, приймаюча країна і підписант Мінських домовленостей, вирішила закрити Спостережну місію ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк" є "кроком назад у пошуку мирного врегулювання цього конфлікту".

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Росія виголосила рішення не підтримувати широкий консенсус щодо продовження після 30 вересня 2021 року мандату Місії спостерігачів ОБСЄ на пунктах пропуску через державний кордон "Гуково" і "Донецьк".

В МЗС України заявили, що це рішення свідчить про плани Росії нарощувати постачання зброї, військового обладнання, регулярних частин і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях. І це може спричинити ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Україна закликала РФ негайно припинити деструктивні дії та виконати всі взяті на себе зобов’язання у рамках Мінських угод.

Статьи по теме
Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії
Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії

Олександр Кочетков: Більшість оглядачів аналізують законопроект щодо допомоги Україні, і погоджуються з тим, що законопроект цілком прийнятний: пристойна загальна сума, яка призначена не тільки ВПК Сполучених Штатів, але й напряму Україні.
18.04 — 851

За адресою, на роботі, на блокпосту. Повістки можуть вручати не тільки ТЦК
За адресою, на роботі, на блокпосту. Повістки можуть вручати не тільки ТЦК

Повістки військовозобов'язаним можуть вручати не лише співробітники територіальних центрів комплектування. Це можуть також робити виконавчі органи сільських, селищних та міських рад за розпорядженням відповідного ТЦК.
15.04 — 203

Ротація підрозділів в Україні: стало відомо, як відбувається процес
Ротація підрозділів в Україні: стало відомо, як відбувається процес

Відведення військ – надзвичайно складний процес.
15.04 — 252