Контракти.ua

1170  —  24.09.21
"Червона зона", обов'язкова вакцинація та COVID-сертифікати: до чого готуватися

Адаптивний карантин в Україні триває. З 23 вересня вся країна перейшла в "жовту" зону, але найближчим часом деякі регіони можуть потрапити в "червону" зону з жорсткими обмеженнями.

"Жовта" зона

З 23 вересня вся Україна перейшла в "жовту" зону адаптивного карантину. У цій зоні діє ряд обмежень. Зокрема, за кількістю відвідувачів масових заходів, кафе, кінотеатрів та фітнес-центрів. Обмежень можна уникнути при наявності COVID-сертифіката, що підтверджує вакцинацію або негативний ПЛР-тест, повідомляє РБК-Україна.

Під загрозою "червоної" зони

Станом на 24 вересня показники дев'яти областей вже відповідають не "жовтій", а "помаранчевій" зоні. Ця зона не передбачає нових обмежень, але сигналізує про погіршення епідситуації.

Крім того, Дніпропетровська ОДА на рівні регіону вже ввела "помаранчеву" зону. А головний санлікар ігор Кузін повідомив, що у найближчі тижні чотири області можуть потрапити в "червону" зону. Йдеться про Львівську, Луганську, Харківську та Житомирську області.

Правила "червоної" зони більш жорсткі, передбачають закриття бізнесу. Працювати зможуть лише продуктові магазини, банки, пошта, аптеки, АЗС і ветклініки. Крім того, згідно з недавнім рішенням Кабміну, продовжать роботу садочки і початкові класи шкіл.

Обмежень "червоної" зони можна буде уникнути за умови 100-відсоткової вакцинації.

Обов'язкова вакцинація

Цього тижня МОЗ анонсувало введення в Україні обов'язкової вакцинації, мова йде не про всіх українців, а лише про окремі категорії. На даний момент формується список сфер, працівників яких зобов'яжуть отримати щеплення. Зокрема, мова йде про педагогів і чиновників.

Як очікується, список повинен бути готовий і затверджений на засіданні Кабміну наступного тижня.

COVID-сертифікат

Доказом вакцинації є COVID-сертифікат. Раніше в "Дії" можна було згенерувати документ лише після повного курсу (двох щеплень). Вже з сьогоднішнього дня в додатку доступний жовтий COVID-сертифікат, який видається після першого щеплення і може бути використаний в "жовтій" зоні.

Зазначимо, в "червоній" зоні вимагатимуть лише зелений COVID-сертифікат, що підтверджує отримання двох доз.

Крім того, в розробці COVID-сертифікат для тих, хто перехворів і тих, у кого негативний ПЛР-тест.

Закінчення карантину

Глава МОЗ Віктор Ляшко спрогнозував можливі терміни закінчення карантину в Україні. За його словами, якщо достатня кількість українців вакцинується до Нового року, то вже навесні карантин буде скасовано. А до тих пір, масочний режим і соціальна дистанція зберігається як для вакцинованих, так і для тих, хто ще не отримав щеплення.

Зазначимо, на даний момент карантин в Україні діє до кінця року. Однак, Кабмін може його продовжити.



Статьи по теме
МОЗ опублікував список інфекцій, від яких бажано вакцинуватись під час війни
МОЗ опублікував список інфекцій, від яких бажано вакцинуватись під час війни

Під час війни організм людини більш вразливий, ніж у звичайний час, тому потребує додаткового захисту. Цей захист можуть забезпечити щеплення, котрі бувають як обов’язковими, так і рекомендованими, хоча нехтувати жодними з них не тільки не бажано, а часто і небезпечно.
08.05.22 — 560

За бустрену дозу можна буде отримати 500 гривень: коли почнуться виплати
За бустрену дозу можна буде отримати 500 гривень: коли почнуться виплати

Кабінет міністрів планує розширити програму єПідтримка. Планується, що виплати по 500 гривень будуть здійснюватися також за бустерну дозу вакцинації від СOVID-19.
10.02.22 — 463

«Тисяча за вакцинацію»: у Кабміні розповіли, яким чином підлітки зможуть отримати гроші
«Тисяча за вакцинацію»: у Кабміні розповіли, яким чином підлітки зможуть отримати гроші

Підлітки віком від 14 років, які долучилися до державної програми «єПідтримка», зможуть отримати одну тисячу гривень за вакцинацію виключно у безготівковій формі.
08.02.22 — 702