Контракти.ua

600  —  24.09.21
Прийнятий антиолігархічний закон закриє для України ЄС і НАТО — Клімкін
Прийнятий антиолігархічний закон закриє для України ЄС і НАТО — Клімкін

Закон про олігархів у поточній редакції майже автоматично закриє Україні вступ до Євросоюзу і НАТО/

Про це у колонці для НВ пише колишній глава МЗС України Павло Клімкін.

На його думку, прийнятий закон не вводить нічого з необхідного арсеналу обмеження впливу олігархів: ні поліпшення судової системи, ні боротьби з корупцією, ні ефективної роботи регуляторних органів, ні корпоративного управління.

«Зверніть увагу, що саме цього хочуть від нас ЄС і НАТО. Подобається нам чи ні, але там сформувався чіткий консенсус, що без визначних досягнень у цих сферах, ми вперед у нашій європейській та євроатлантичній інтеграції не просунемося», — зазначає Клімкін і робить висновок, що для зовнішньої політики і для європейських прагнень України цей закон не працює.

«Для внутрішньої - можливо: в сенсі контролю над ЗМІ або „договорняків“ з олігархами. І ця зворотна сторона закону скоро стане досить очевидною: як всередині, так і для наших західних партнерів. Тобто сенс цього закону — поставити істотну частину внутрішньої політики, так би мовити, на „ручник“. І це теж буде віддаляти нас від ЄС і НАТО, які хочуть в Україні системних змін. А „ручник“ ще ніколи ефективно не спрацював», — пише Клімкін.

Ексміністр закордонних справ зазначає, що системні зміни від судової до регуляторної реформи, в Україні все одно відбудуться, «хочемо ми цього чи ні».

«Адже інакше ми не станемо демократією західного типу. Залишимося „гібридом“, де є вільні й чесні вибори, але немає верховенства права і розуміння, що без правил немає ефективного функціонування демократичної держави. Це майже автоматично означатиме, що ми залишимося поза ЄС і НАТО. Одномоментні або ситуативні рішення нам навряд чи допоможуть. Тому закон прийнятий, але до справжньої боротьби з олігархами він не має ніякого відношення: усе попереду», — додає дипломат.

Статьи по теме
Зеленський закликав запросити Україну до НАТО: немає альтернатив, Путін хоче нас знищити
Зеленський закликав запросити Україну до НАТО: немає альтернатив, Путін хоче нас знищити

Країнам НАТО необхідно запросити Україну до Альянсу. Такому рішенню немає альтернатив, оскільки російський диктатор Володимир Путін хоче знищити нашу країну.
11.04 — 181

Стандарти НАТО: які критерії для нових членів і чи відповідає їм Україна
Стандарти НАТО: які критерії для нових членів і чи відповідає їм Україна

Україна на шляху до максимального наближення згідно стандартів НАТО. Наразі наша держава знаходиться у відносно кращому політичному стані, ніж деякі країни-члени, яких вже прийняли в Альянс.
06.04 — 150

СБУ допомогла викрити мережу впливу Медведчука в ЄС, - джерело
СБУ допомогла викрити мережу впливу Медведчука в ЄС, - джерело

Напередодні виборів до Європейського парламенту контррозвідка Чехії викрила в Празі проросійську мережу впливу на євродепутатів. За мережею стояв колишній народний депутат України, зрадник Віктор Медведчук.
31.03 — 199