Контракти.ua

669  —  24.09.21
Рада планує заборонити пальмову олію у виробництві дитячого харчування
Рада планує заборонити пальмову олію у виробництві дитячого харчування

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми" (№5148).

Відповідне рішення підтримали 304 народних депутати, передає кореспондент Укрінформу.

Так, згідно з пояснювальною запискою, завданням законопроєкту є удосконалення законодавства у сфері дитячого харчування з метою підвищення якості продуктів, що споживаються дітьми.

Проєктом закону передбачається внесення змін до деяких законів. Зокрема, змінами до статті 6 Закону "Про молоко та молочні продукти" пропонується уточнити, що пальмова олія поряд з іншими жирами та білками немолочного походження заборонена для використовуватися у виробництві традиційних молочних продуктів. Водночас змінами до статтей 9 та 10 закону "Про дитяче харчування" пропонується встановити заборону використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів, олії (масло) насіння кунжуту та/або олію (масло) насіння льону, глютен, а також інгредієнти вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування.

Окрім цього, змінами до статті 20 Закону "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" пропонується визначити граничний вміст трансжирних кислот в харчових продуктах, що призначені для кінцевого споживача, та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі (не більш ніж 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті), а також зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах.

Змінами до статті 32 Закону "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" пропонується заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії, сухих молочних продуктів з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у виробництві продуктів дитячого харчування та традиційних харчових продуктів, кондитерських виробів, у тому числі з какао, шоколаду та продуктів з вмістом шоколаду, морозива.

Водночас змінами до статті 65 Закону "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" встановлюється відповідальність за пропонування до реалізації або реалізація харчових продуктів або кормів, що містять речовини та/або інгредієнти, заборонені законодавством. За таке порушення пропонується передбачити накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти п'яти мінімальних заробітних плат. Станом на 2021 рік це 240 000 та 150 000 гривень відповідно.

Крім того, змінами до Закону "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" пропонується встановити особливості маркування харчових продуктів, що містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії або не містять, не складаються або вироблені без використанням пальмової олії. Також пропонується встановити, що у назві харчових продуктів, які містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії, сухих молочних продуктів з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів, забороняється вживати терміни "Шоколад", "Шоколад з начинкою, шоколад з наповнювачем", його однокореневі (споріднені) та співзвучні до нього слова будь-якою мовою. Також при зазначенні інгредієнтів законопроєктом передбачено правило, за яким за наявності у складі харчового продукту гідрогенізованих жирів у маркуванні такого продукту обов’язково зазначається "повністю гідрогенізований" або "частково гідрогенізований" із зазначенням їх частки (у відсотках) у готовому продукті.

Очікується, що ухвалення відповідного законопроєкту сприятиме вдосконаленню нормативно-правового регулювання питань, пов’язаних з безпечністю та якістю дитячого харчування, підвищенню якості харчових продуктів, гармонізації українського законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами законодавства держав-членів Європейського Союзу, а також зменшенню захворюваності населення.

Статьи по теме
Пенсійний фонд України отримав ще одну функцію
Пенсійний фонд України отримав ще одну функцію

Верховна рада ухвалила закон про передачу функцій адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Пенсійному фонду України від Державної податкової служби.
21.03 — 173

Звільнили 50% території. Кулеба відповів на
Звільнили 50% території. Кулеба відповів на "марну" передачу боєприпасів Україні

У МЗС України зробили нову заяву щодо передачі снарядів Україні, відповівши тим, хто вважає постачання боєприпасів ЗСУ "марними".
21.03 — 146

Будуть
Будуть "бонуси". У Раді пропонують скласти перелік "хороших" платників податків

У Верховній раді зареєстрований проект змін до Податкового кодексу України щодо особливостей адміністрування для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
15.03 — 173