Контракти.ua

2409  —  24.09.21
У гелікоптера Ingenuity почалися складнощі через зміну пір року на Марсі
У гелікоптера Ingenuity почалися складнощі через зміну пір року на Марсі

Мінігелікоптер NASA Ingenuity зіштовхнувся зі складнощами перед 14-м польотом на Марсі, оскільки розріджене повітря планети робить такі польоти все складнішими.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Space.com.

За словами членів команди, 14-й політ гелікоптера, який може статися в будь-який день, є простим завданням у порівнянні з деякими попередніми розвідувальними польотами.

Для простоти маршруту є вагома причина: вертоліт вагою 1,8 кг буде перевіряти більш високі швидкості обертання ротора, щоб побачити, чи зможе він продовжувати політ в швидко мінливих сезонних атмосферних умовах на Марсі, йдеться у публікації.

План польоту вимагає від Ingenuity зльоту, набору висоти до 5 м і виконання бічного маневру перед посадкою. Спочатку передбачалося, що політ відбудеться не раніше 17 вересня, але це залежало від готовності команди місії до такої можливості.

Очікується, що короткий випробувальний політ, коли б він не відбувся, буде включати швидкість ротора близько 2700 оборотів на хвилину. Для порівняння, в попередньому польоті Ingenuity летів зі швидкістю ротора близько 2537 об/хв. Інженери сподіваються, що велика швидкість обертання дозволить апарату літати, незважаючи на зменшення щільності атмосфери.

«Насправді літати стає все важче з кожним днем: я кажу про щільність атмосфери, яка і без того була надзвичайно низькою, а тепер продовжує падати через сезонні коливання на Марсі», — сказав головний пілот Ingenuity Говард Гріп з NASA Jet.

За його словами, польотна кампанія Ingenuity була розрахована на кілька місяців тривалості після того, як місія Perseverance приземлилася в кратері Марса Єзеро в лютому. Однак Ingenuity набагато перевершив очікування і досі продовжує літати, перевіряючи, чи може гвинтокрилий апарат діяти як розвідник для марсоходів або, можливо, навіть в місіях з людьми.

Однак, як зазначається, Ingenuity не був призначений для зміни сезонних умов. Спочатку щільність атмосфери в кратері Єзеро була еквівалентна приблизно 1,2−1,5% земної. Але тепер щільність наближається до 1% в денні години, бажані для польоту, коли течії від землі викликають меншу нестабільність для безпілотника.

«Різниця в атмосфері може здатися незначною, але вона значно впливає на здатність Ingenuity літати», — наголосив Гріп.

Запас тяги Ingenuity або надмірна тяга, яку дрон створює понад того, що йому потрібно для зависання, зменшується в міру того, як атмосфера Марса стає розрідженою.

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня марсохід Perseverance у рамках дослідницької місії Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) зробив нову світлину на Червоній планеті.

Марсохід Perseverance доставлений на Червону планету разом із гелікоптером Ingenuity у рамках дослідницької місії Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) 18 лютого цього року, після майже 7 місяців польоту.

Perseverance має зібрати на Марсі зразки породи, які на Землю вивезе спеціальна спільна місія Європейської