Контракти.ua

913  —  23.09.21
Росія може припинити транзит через Україну після запуску "Північного потоку-2", - Вітренко
Росія може припинити транзит через Україну після запуску

Російський "Газпром" може припинити транзит газу до Європи через Україну після запуску "Північного потоку-2". При цьому компанія продовжить виконувати умови контракту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренко.

Він нагадав, що транзитний контракт з Росією містить вимогу - "качай або плати". Після запуску "Північного потоку-2" російська компанія може перенаправити прокочуваний через Україну обсяг газу в новий трубопровід і при цьому продовжить платити за використання української ГТС.

"Тобто можна платити і не качати. Тому фізичних обсягів транзиту із запуском "Північного потоку-2" може і не бути", - уточнив Вітренко.

Глава "Нафтогазу" додав, що не варто очікувати збільшення обсягів постачання газу на європейський ринок"Газпромом". Російський монополіст відмовляється бронювати додаткові потужності української ГТС і тим самим створює дефіцит в Європі.

"Кремль прямо шантажує Європу. Вони поглиблюють дефіцит газу в Європі, наприклад, скоротивши транзит через Україну в півтора раза. Як наслідок - ціни на газ в Європі б'ють рекорди", - підкреслив він.

Вітренко нагадав заяву президента РФ Володимира Путіна про умови збереження українського транзиту. "Для цього європейські компанії повинні більше купувати газу, тобто, проблема полягає в тому, що в Європі відмовляються купувати газ. Це не правда", - уточнив він.

За його словами, "Газпром" зловживає своїм домінуючим становищем на ринку Європи і блокує доступ третіх сторін до транзитних газопроводів.

"Газпром" не грає за європейськими правилами і продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти Європи та України", - підсумував Вітренко.

Статьи по теме
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз

Україна пройшла зиму на газі власного видобутку.
01.03 — 329

Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС
Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов пояснив, чому наша держава продовжує транзит своє територією російського газу до ЄС.
29.10.23 — 484

Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява
Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява "Нафтогазу"

Під час війни в Україні діє заборона для підвищувати ціни на газ для населення. У "Нафтогазі" розуміють та підтримують цю логіку.
25.09.23 — 403