Контракти.ua

1990  —  21.09.21
Арестович сказав, чи будуть карати жителів ОРДЛО і Криму за участь у виборах в РФ
Арестович сказав, чи будуть карати жителів ОРДЛО і Криму за участь у виборах в РФ

Росія має понести відповідальність за залучення мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і окупованого Криму до виборів у Держдуму.

Про це в програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" заявив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає Укрінформ.

"Форма і терміни цієї відповідальності зараз організовуються американською дипломатією та українським військово-політичним керівництвом. Думаю, що в промові Президента на Генасамблеї ООН (20 вересня глава держави Володимир Зеленський вилітає до Нью-Йорка – ред.) буде дана політична оцінка цьому залученню. І що стосується заходів на рівні Української держави, то, як відомо, Рада національної безпеки та оборони 17 вересня ввела санкції проти тих людей, які організовують і проводять такі "вибори", - зазначив він.

Що стосується рядових жителів окупованих територій, то відповідальність за участь в цих "виборах" буде залежати від рівня їх залучення до них.

"Тут не треба всіх одним миром мазати. Тут треба дивитися в кожній окремій ситуації. Є люди, які змушені це зробити, щоб не залишитися без роботи. Ті ж самі бюджетники, яких ставлять на окупованих територіях в дуже жорстке становище: не "голосуєш" - ти без роботи. А можливо, тебе ще будуть переслідувати. Є люди, які добровільно взяли й пішли", - підкреслив Арестович.

Він додав, що рішення будуть ухвалюватися після повернення Криму і частини Донбасу до України.

"Ми відокремимо зерна від полови. Розбиратимемося в кожному випадку окремо", - заявив Арестович.

Спікер уточнив, що вивченням цих ситуацій будуть займатися спецслужби, правоохоронці та інші українські органи влади.

"Я повністю впевнений, що прості люди не постраждають. Постраждають передусім ті, хто ухвалювали відповідні рішення і виступали пособниками окупантів. Тобто брали активну та свідому участь в організації антиукраїнської діяльності, порушенні українського та міжнародного законодавств. І сприяли діяльності окупанта", - акцентував він.

У зв'язку з цим Арестович порадив "прихильникам Росії" покинути тимчасово непідконтрольні території.

"І найкраще, що можна було б цим людям зробити, - швиденько забратися разом із російськими військами, коли прийде час. Бо залишатися тут у нас буде не найкращим рішенням для них", - підсумував він.

Як повідомлялося, цього року вибори до Держдуми РФ тривали упродовж трьох днів - 17-19 вересня. І якщо мешканці окупованого Криму брали участь у виборчому процесі РФ уже кілька років, то українців в ОРДЛО втягли вперше. Для цього на непідконтрольній Україні частині Донбасу масово видавали російські паспорти - їх отримали вже понад 600 тис. українців.

Також для жителів організували дистанційне електронне голосування (ДЕГ) через єдиний портал держпослуг РФ. Але для цього українці в ОРДЛО, крім російського паспорта, повинні мати ще один документ - страховий номер індивідуального особового рахунку (СНІОР). СНІОР отримали приблизно 140 тис. українців в ОРДЛО. Російська влада обіцяла, що надалі власники СНІОР можуть сподіватися на окремі види соціальних виплат.

Іншу частину "республіканського електорату" доставляли на виборчі дільниці Ростовської області. Так, з окремих районів Донецької області до Росії пустили 825 автобусів і 12 потягів.