Контракти.ua

550  —  17.09.21
Telegram став заміною даркнету
Telegram став заміною даркнету

Мессенджер Telegram став ринком, на якому кіберзлочинці продають, купують і діляться вкраденими даними і інструментами для злому.

Він став альтернативою даркнету, свідчать дані дослідження, яке було проведено виданням The Financial Times спільно з групою дослідників Cyberint.

Так, зловмисники діляться даними на каналах, які часом налічують кілька сотень тисяч підписників. Вони цінують Telegram за простоту використання і легкість модерації. У більшій частині випадків, месенджер виступає як «маркетплейс» для даркнету.

Так, за словами аналітика Cyberint Таля Самро, фахівці зафіксували «100% зростання у використанні Telegram кіберзлочинцями». Це зростання почалося на початку року, коли зміни в політиці WhatsApp змусили багатьох користувачів шукати альтернативний йому месенджер.

Використання Telegram кіберзлочинцями може збільшити тиск на керівництво платформи з тим, щоб вона посилила модерацію контенту. У Cyberint заявили, що за рік кількість згадки комбінацій, що вказують на продаж крадених даних, в Telegram збільшилася в чотири рази.

В одному з каналів, на який підписано 47 тисяч осіб, хакери продають сотні тисяч крадених паролів та імен користувачів. Так, можна купити 300 тисяч адрес електронної пошти і паролів користувачів ігрових платформ Minecraft, Origin Uplay, або 600 тисяч паролів від Yandex.

Telegram видалив цей канал після того, як представники Financial Times звернулися до керівництва месенджера за коментарем. Але в месенджері продають і інші дані: інформацію про кредитні картки, копії паспортів. Купити можна і засоби для злому акаунтів користувачів.

У розслідуванні наводиться звіт компанії vpnMentor, згідно з яким в месенджері поширюють дампи даних, отриманих в результаті попередніх зломів і витоків з боку таких компаній, як Facebook, постачальника маркетингового програмного забезпечення Click.org і сайту знайомств Meet Mindful.

Статьи по теме
Українців попередили про ворожу кібератаку
Українців попередили про ворожу кібератаку

Росіяни розсилають віруси під виглядом рекомендацій від державного сервісу CERT-UA.
06.08.23 — 291

Українцям пояснили, як виявити інтернет-шахраїв
Українцям пояснили, як виявити інтернет-шахраїв

Українців попередили про ще одну шахрайську схему онлайн-аферистів. Зловмисники можуть виманювати гроші через месенджери.
16.07.23 — 287

В Мінкульті розмірковують над регулюванням роботи Telegram
В Мінкульті розмірковують над регулюванням роботи Telegram

Необхідно включити експертну оцінку того, у який спосіб має відбуватись взаємодія країни із соціальною мережею Telegram.
29.04.23 — 352