Контракти.ua

1259  —  16.09.21
США можуть передати Україні систему ПРО «Залізний купол» - Politico
США можуть передати Україні систему ПРО «Залізний купол» - Politico

Законопроєкт Палати представників Конгресу США передбачає збільшення військової допомоги України шляхом передачі нових систем озброєння, включаючи потенційну відправку системи ПРО "Залізний купол" (Iron Dome).

Як передає Укрінформ, про це йдеться у матеріалі видання Politico під заголовком "Батарея "Залізного купола" армії США може бути відправлена в Україну".

"У версію законопроєкту про оборонну політику 2022 фінансового року комітету Палати представників у справах збройних сил включена поправка, яка вимагає від Пентагону подання в Конгрес звіту з викладенням варіантів потенційного продажу або передачі "існуючих систем" Україні, які, найімовірніше, не будуть розгорнуті найближчим часом", - йдеться у повідомленні.

Згідно з Politico, ця поправка по суті примушує адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, "включаючи потенційну відправку батареї Iron Dome, яка в даний час експлуатується в армії США". Поправка була внесена конгресменом Скоттом Франкліном (республіканець, штат Флорида) і підтримана обома партіями.

При цьому, вказується на те, що у самій версії законопроєкту, який був схвалений 2 вересня 57 голосами "за" і двома "проти", не визначено якусь конкретну систему озброєнь, яку слід передати українській стороні. Однак один співробітник Конгресу повідомив Politico, що, судячи з формулювання про передачу існуючих систем, найбільш ймовірними кандидатами є дві батареї Iron Dome армії США.

"З огляду на бажання і визнання обома партіями того, що необхідно зробити більше в сфері інтегрованої протиповітряної оборони для українців, і з урахуванням деяких політичних рішень адміністрації щодо України останнім часом, є бажання спробувати зробити більше ніж те, що команда Байдена робить, щоб допомогти їм", - заявив Politico співробітник, який говорив на умовах анонімності, оскільки законопроєкт все ще знаходиться на розгляді в Палаті представників.

Водночас у статті Politico порушується і питання про те, чи буде ефективною система ПРО Iron Dome в Україні.

"З тактичної точки зору вона не буде ефективною на близькій відстані або на лінії зіткнення, тому що ця система буде дуже швидко знищена російськими ракетними системами залпового вогню", - прокоментував це питання директор програми досліджень Росії в корпорації CNA Майкл Кофман. – "Але вона може перехоплювати ракети більшої дальності, що дозволить батареї захищати критично важливий об'єкт або командний центр на сході України".

Зазначається, що у Сполучних Штатах наразі не так багато батарей протиповітряної і протиракетної оборони, які не використовуються і готові до перекидання. Водночас армія США зараз намагається визначитися, як експлуатувати дві системи Iron Dome, які були закуплені у 2019 році і готуються до введення в експлуатацію в наступному році.

Як пише Politico, система ПРО "Залізний купол", яка створена ізраїльською оборонною компанією Rafael в партнерстві з Raytheon (США), з моменту розгортання в Ізраїлі в 2011 році зарекомендувала себе як один з найефективніших в світі засобів знищення ракет малої дальності. Ізраїльські військові стверджували, що батареї Iron Dome збили близько 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

На сайті Президента України з'явилося повідомлення із посиланням на видання Politico, в якому зазначається, що Україна може отримати від США нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome («Залізний купол»).

“Завдяки домовленостям, які були досягнуті під час візиту Президента Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки, Україна може отримати нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome («Залізний купол»)”. Відповідну поправку до проєкту оборонного бюджету на 2022 рік вніс конгресмен Скотт Франклін, і вона здобула двопартійну підтримку в Конгресі США”, - ідеться у повідомленні.

Поправка, яка передбачає підтримку української системи протиракетної оборони, добре вписалася у законодавчу ініціативу щодо збільшення допомоги Україні в галузі безпеки на 2022 рік, зауважили в ОП.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у травні міністр оборони України Андрій Таран заявив, що МОУ розглядає можливості придбання протиракетної системи на кшталт "Залізного купола".

У межах робочого візиту Президента Зеленського до Сполучених Штатів Америки на запрошення Президента США Джозефа Байдена підписано Угоду між урядом України та урядом США про проєкти у сфері досліджень, розробок, випробувань і оцінки.

Статьи по теме
ЗСУ не зможуть захиститися від російського наступу, якщо США перестануть допомагати, - ISW
ЗСУ не зможуть захиститися від російського наступу, якщо США перестануть допомагати, - ISW

Російські війська, навіть погано оснащені, зможуть проводити наступ, якщо США затримуватимуть або не надаватимуть військову допомогу Україні.
15.04 — 164

США виділять майже 140 мільйонів доларів на модернізацію ППО в Україні, - посол
США виділять майже 140 мільйонів доларів на модернізацію ППО в Україні, - посол

США виділять більш як 130 мільйонів доларів на модернізацію систем протиповітряної оборони в Україні.
13.04 — 203

США передали Україні зброю та боєприпаси, вилучені під час перевезення до Ємену
США передали Україні зброю та боєприпаси, вилучені під час перевезення до Ємену

Сполучені Штати передали Україні 5 тисяч автоматів і понад 500 тисяч набоїв, які було вилучено під час перевезення до Ємену.
11.04 — 410