Контракти.ua

498  —  15.09.21
У КМ розповіли, чим загрожує зростання цін на газ
У КМ розповіли, чим загрожує зростання цін на газ

Україна втратить близько 0,2% ВВП через рекордне зростання цін на газ в Європі.

Таку оцінку дали в Мінекономіки, пише РБК-Україна в середу, 15 вересня.

"Безпосередній вплив на споживчу інфляцію від можливого подальшого підвищення ціни на газ для потреб населення додатково оцінюється в межах 0,5 п.п., від подорожчання гарячої води і опалення ще додатково 0,3 п.п. Можливий негативний вплив на ВВП не перевищить 0,2 п.п.", - йдеться у відповіді міністерства.

У Мінекономіки вважають, що значне зростання ціни на імпортований газ надасть лаговий вплив на економіку України в наступних періодах. Але вплив не буде пропорційним сильному зростанню ціни.

"По-перше, Україна, як і будь-яка країна, має так звані "вбудовані амортизатори" для пом'якшення впливу цінових шоків. Для шоку ринку газу це рівень запасів, сформований при більш низькій ціні. Використовуючи цей елемент, країна може "згладити" вплив тимчасового шоку ціни", - пояснили у відомстві.

При цьому в Кабміні додали, що зараз у світі дорожчає не тільки газ, а й інші товари і послуги.

Крім того, в Мінекономіки нагадали, що Україна й раніше стикалася з високими цінами на газ. Так, востаннє максимальна ціна імпортованого газу спостерігалася в 2018 році - 300,5 млн доларів за тис. кубометрів і в 2012 році - 424,5 доларів за тис. кубометрів.

"Отже, наявність достатніх запасів, сформованих при більш низькій ціні, сприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках іншої продукції, реалізація українськими товаровиробниками комплексу дій, спрямованих на впровадження енергозберігаючих технологій для економії або заміни в собівартості продукції газової складової, дозволить пом'якшити вплив тимчасового шоку ціни на газ і без значних втрат адаптуватися до нового рівня витрат", - резюмували в Мінекономіки.

Статьи по теме
Ціни на бензин, дизель та газ можуть бути справедливими, треба вирівняти акциз, - експерт
Ціни на бензин, дизель та газ можуть бути справедливими, треба вирівняти акциз, - експерт

Кабінет міністрів має встановити справедливість на паливному ринку. Потрібно "підрівняти" ставки акцизів для різних видів палива та домогтися сплати податків усіма учасниками ринку.
07.04 — 173

Новий маршрут утримує Європу на гачку російського газу, - Reuters
Новий маршрут утримує Європу на гачку російського газу, - Reuters

Уряди країн Західної Європи прагнули знизити свою енергетичну залежність від Росії з початку війни в Україні, але коли справа доходить до газу, вони все частіше замінюють трубопровідні поставки країни скрапленим природним газом (СПГ).
03.04 — 203

Меморандум із МВФ передбачає поступове зростання тарифів на комуналку для населення
Меморандум із МВФ передбачає поступове зростання тарифів на комуналку для населення

Українська влада в листі про наміри до керівництва МВФ допускає поступове підвищення комунальних тарифів для населення під час війни та після її закінчення.
23.03 — 232