Контракти.ua

695  —  14.09.21
Ірина Венедиктова розповіла, коли буде вирок по справі МН17
Ірина Венедиктова розповіла, коли буде вирок по справі МН17

У «Свободі слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» Генеральний прокурор Ірина Венедиктова заявила, що суд готовий винести вирок щодо збитого літака МН17 «Малайзійських авіаліній» до кінця 2022 року.

«Що стосується строків - прокурори вже в листопаді цього року скажуть свою завершальну промову. Судді вже поставили графік, коли вони можуть винести цей вирок. Це може бути або вересень, або листопад, або грудень 2022 року», – зазначила Ірина Венедиктова.

За словами Генерального прокурора України, є два напрямки розслідувань. Перший з’ясовує – хто був той екіпаж, хто безпосередньо натискав на кнопки. І другий напрямок – хто надавав накази.

«Безперечно, не тільки є шанс, що ми дізнаємось правду і буде справедливість – ми над цим працюємо. 5 спільних слідчих груп під керівництвом Нідерландів. 7 років тому сталася ця жахлива трагедія. 2017-го року була підписана угода, коли ми передали розслідування до Нідерландів. У мене відчуття, що це було абсолютно правильне рішення. Я спостерігала вчора за судом особисто: не те, що шанс, це - наша спільна мета. Родичі загиблих кажуть: нам треба знати, хто в цьому винний. Не стоїть питання компенсацій чи років вироків. Це - абсолютно важливо для справедливості і для правосуддя, але для всіх них і для всіх нас треба знати відповідь – хто винний», – розповіла Ірина Венедиктова.

Генеральний прокурор України пояснила - щодо збиття літака МН17 триває багато судів. Зараз в Гаазі – Національний суд Нідерландів. Також справу розглядають у Міжнародному суді ООН, Європейському суді з прав людини та Міжнародному кримінальному суді. Крім того, є пов’язані справи і провадження, що будуть розглядатися, зокрема, Національними українськими судами.

Також під час ефіру в студії обговорювали можливі для України наслідки зустрічі Володимира Путіна та Олександра Лукашенка.

«Олександр Лукашенко робить вигляд, що він керує ситуацією і він вирішує глибину інтеграції. Насправді, глибину інтеграції вирішує Володимир Путін. Питання в іншому – за ці роки Олександр Лукашенко навчився грати з Росією, і навіть ті домовленості, які зараз були досягнуті, ми порахували, що мінімум два роки треба буде, щоб гармонізувати законодавство і 5 років, щоб повністю розгорнути імплементацію всіх спільних програм. Тобто, на кожному етапі Олександр Лукашенко буде пручатися, намагаючись виторгувати собі додаткові умови», – заявив Дмитро Кулеба, Міністр закордонних справ України.

Дивіться програму «Свободи слова Савіка Шустера» щоп'ятниці о 21:00 на каналі «Україна»!

 

Статьи по теме
За фактами вторгнення РФ в Україну розпочато кримінальні провадження
За фактами вторгнення РФ в Україну розпочато кримінальні провадження

Офіс генерального прокурора заявила, що за фактами вторгнення Російської Федерації в Україну було розпочато кримінальні провадження. Дії Росія також порушили норми міжнародного права.
24.02.22 — 539

"Евакуація" і "мобілізація" в ОРДЛО: Україна порушила кримінальні справи

Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова повідомила про порушення кримінальних справ за фактом так званих "евакуації" та "мобілізації" в окупованих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Вона підкреслила, що дії проросійських бойовиків порушують кілька положень Женевської конвенції.
21.02.22 — 650

Венедіктова: прокуратура провела всі необхідні дії щодо справи «вагнерівців»
Венедіктова: прокуратура провела всі необхідні дії щодо справи «вагнерівців»

Усі викладені в «Bellingcat» матеріали слідчі ретельно вивчать і долучать до справи – каже генпрокурорка Ірина Венедиктова.
19.11.21 — 836