Контракти.ua

577  —  15.09.21
Україна має бути готова відбити напад з боку білоруського кордону — військовий експерт
Україна має бути готова відбити напад з боку білоруського кордону — військовий експерт

Україна має врахувати можливі ризики в зв'язку з російсько-білоруськими навчаннями "Захід-2021" і приготуватися відбити можливу атаку з боку кордону з Білоруссю.

Таку думку висловив у ефірі телеканалу "Дом" військовий експерт Михайло Притула, передає Укрінформ.

Експерт наголосив, що зараз Мінськ залежить від Москви, тому Олександр Лукашенко є радше рупором волі Володимира Путіна. А це становить загрозу Україні.

"Зрозуміло, на сьогодні легітимність влади Лукашенко під питанням, і він намагається нагнітати обстановку, щоб показати, що хтось "збирається нападати на Білорусь"... Україна ніколи не нападатиме на Білорусь. Проте на сьогодні влада Лукашенка цілком залежить від Путіна, і це єдина його підтримка. І він зараз говоритиме те, що необхідно Путіну й нікому більше. Відповідно, якщо Росія захоче використовувати Білорусь як плацдарм для атаки на Україну, їй нічого не заважатиме", — переконаний Притула.

За його словами, Кремль використовує навчання, прагнучи легітимізувати свою військову присутність на кордоні Білорусі та України, і наразі не ясно, чи залишать російські війська Білорусь після їх завершення.

"Чи залишать вони (російські військові - ред.) територію Білорусі після навчань — це питання. Чи залишить територію Білорусі техніка, яку Росія ввела, — теж питання. Можливо, так, як було у нас навесні, - навчання Росії на кордонах з Україною, і була велика кількість техніки зосереджена на кордонах України. Війська пішли, але техніка залишилася. Тобто Путін показує, що напруженість можлива, він готовий…", — сказав експерт.

Виходячи з цього, на його переконання, Україна має врахувати всі можливі ризики та підготуватися до оборони.

"Ми повинні приготувати вже 240 "Джавелінів" або українських "Стугн". Якщо там 80 літаків, значить, ми повинні приготувати 80 ракет систем ППО й очікувати. Якщо вони звідти не підуть — значить, вони завдаватимуть удару, і зненацька це зробити не вдасться", — наголосив Притула.

Він також висловив думку, що у разі загострення у зв'язку з навчаннями "Захід-2021" Україну підтримають Сполучені Штати Америки, які допомагатимуть "всім необхідним, аби відбити атаку".

"Це може бути передусім техніка. Техніка нового покоління, яка перевищує всі можливості Росії, - це мікрочипи, це комп'ютери, це системи зв'язку, системи виявлення, ППО. Ну, й ті ж самі протитанкові системи, які дозволять знищити всі 240 танків, які беруть участь у цих навчаннях і які можуть там залишитися", — заявив експерт.

Притула також зауважив, що напруженість, яку створює Кремль за допомогою своєї військової присутності на кордоні України та Білорусі під час навчань "Захід-2021", вписується в "стандартні дії Росії", яка прагне окупувати чужі території, але не здатна ними керувати. На думку експерта, білоруси в разі спроби окупації республіки Росією можуть повстати проти Кремля, адже бачили, як у 2014 році Москва окупувала частину територій України, і розуміють усі ризики.

"Те ж саме відбувається в Білорусі. Якщо вони туди прийдуть — ця територія стане напівпустельною, тому що Росія звідти викачуватиме ресурси, а сама не прийде. Це прекрасно розуміє народ Білорусі. І ми можемо порівняти ці події з тими, які були в Україні... І народ Білорусі, ймовірно, повстане в цьому разі, і питання легітимності і передачі влади постане перед білоруським народом", — вважає Притула.

Втім, на його думку, ці ризики бачать і в Кремлі.

"Думаю, що Росія теж оцінює ці ризики. І якщо ми в комплексі розглядатимемо цю ситуацію, то, ймовірно, Росія не піде війною та не окупуватиме Білорусь. Це лише демонстрація прапора", — підсумував він.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін і Олександр Лукашенко узгодили 28 програм щодо поглиблення, як вони заявили, "інтеграції" двох країн. При цьому міжнародні експерти вважають, що насправді Росія приєднує Білорусь.