Контракти.ua

785  —  14.09.21
НБУ представив політику на 2022 рік
НБУ представив політику на 2022 рік

Рада Національного банку ухвалила основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік і середньострокову перспективу, до яких додав розділи щодо принципів сталого фінансування та віртуальних активів.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Так, чільними критеріями успішності монетарної політики залишатимуться заякореність інфляційних очікувань на рівні цільового показника. Також – відповідність фактичної інфляції її цільовим значенням у середньостроковій перспективі.

Регулятор планує мінімізувати використання валютних інтервенцій та продовжить валютну лібералізацію, кінцевою метою якої є перехід до вільного руху капіталу.

Крім того, основні засади доповнено розділами щодо політики в сфері обігу віртуальних активів, а також стосовно врахування в монетарній політиці кліматичних змін і принципів сталого фінансування.

Це сприятиме становленню в Україні потужної "зеленої" економіки за зразком провідних європейських країн, кажуть в НБУ.

Також регулятор слідкуватиме, аби законодавче регулювання та робота ринку віртуальних активів узгоджувалися з цілями цінової та фінансової стабільності в Україні. Крім того, регулятор приділятиме увагу моніторингу та мінімізації ризиків, пов’язаних із поширенням віртуальних валют та встановленню дієвих засобів контролю за ними.

Під час прийняття монетарних рішень НБУ зважатиме на екологічні, соціальні та управлінські аспекти. У довгостроковій перспективі вони матимуть суттєвий вплив на роботу трансмісійного механізму монетарної політики, розвиток фінансової системи та економіки України.

Статьи по теме
НБУ може відмовитися від прив’язки курсу гривні до долара
НБУ може відмовитися від прив’язки курсу гривні до долара

Зростання ролі євро у розрахунках в Україні може призвести до того, що в недалекому майбутньому Національний банк відмовиться від долара як основної валюти курсової прив’язки.
27.03 — 177

Валовий зовнішній борг України у IV кварталі 2023 року зріс до 90,7% ВВП
Валовий зовнішній борг України у IV кварталі 2023 року зріс до 90,7% ВВП

Обсяг валового зовнішнього боргу України протягом ІV кварталу 2023 року збільшився на $10,6 млрд – до $161,5 млрд, стосовно ВВП борг збільшився з 89,3% до 90,7%/
26.03 — 136

Без США грошей Україні вистачить на кілька місяців – експерти
Без США грошей Україні вистачить на кілька місяців – експерти

Якщо виділення фінансової допомоги від Сполучених Штатів і далі затягуватиметься, то коштів, отриманих від Євросоюзу та МВФ Україні вистачить лише на кілька місяців.
26.03 — 168