Контракти.ua

817  —  05.09.21
Два роки були доброю школою для Президента Зеленського - Гербст
Два роки були доброю школою для Президента Зеленського - Гербст

Демократія, відкрите суспільство і толерантність - головні досягнення України за роки незалежності.

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Дом" висловив директор Євразійського центру при Атлантичній раді, колишній посол США в Україні (2003-2006) Джон Гербст.

"На мій погляд, Україні можна пишатися багато чим… Зміни ми бачили з перших днів незалежності. Ми їх бачимо і сьогодні. Головні, на мій погляд, зміни - демократія та відкрите суспільство… Також ми бачимо в Україні толерантність. Це теж добре", - сказав дипломат.

Як приклад демократії Гербст навів процес виборів в Україні: "Перші президентські вибори були демократичними. І другі, коли у 1994 році Кравчук втратив владу, і Кучма став президентом. І, попри спробу вкрасти президентські вибори у 2004 році (я тоді був послом в Україні), врешті-решт результат був демократичним. Тому більш-менш, але ваші президентські вибори були демократичними".

Головною проблемою України експосол назвав корупцію.

"Проблеми в Україні найбільше пов'язані з колишньою радянською економічною системою. Це корупція", - вказав Гербст.

Як зазначається, він проаналізував і особистісні досягнення Президента Володимира Зеленського.

"На мій погляд, останні два роки були доброю школою для Президента Зеленського. І ми бачимо, як за цей період він став досить вправним керівником зовнішньої політики країни. На мій погляд, на самому початку свого президентства він був якоюсь мірою наївним - особливо з приводу російської політики. Але зараз ні", - наголосив експосол.

Гербст відзначив і прагнення Зеленського реформувати країну.

"У перші 9-10 місяців як президент Зеленський досить сильно підштовхнув країну в бік реформ. З того часу він не так енергійно працює в цьому напрямку, але все-таки працює. І ми бачимо певний прогрес в останні місяці", - підсумував колишній посол США в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський перебуває у США з робочим візитом на запрошення Джозефа Байдена. 1 вересня у Білому домі відбулася зустріч лідерів двох держав.