Контракти.ua

984  —  04.09.21
Стало відомо, куди Британія перебазує свої атомні субмарини у разі відокремлення Шотландії
Стало відомо, куди Британія перебазує свої атомні субмарини у разі відокремлення Шотландії

Бази британських атомних субмарин Trident доведеться перемістити із Шотландії до США чи Франції у випадку здобуття Шотландією незалежності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання The Times.

Так, Шотландська національна партія (політ сила, яка послідовно виступає за вихід регіону з Великої Британії) заявила, що бази атомних підводних човнів Trident будуть виведені з експлуатації та вилучені з території Шотландії «оперативно» після здобуття нею суверенітету. Зазначається, що ця партія розглядає плани з виведення ядерної зброї з території Шотландії протягом 3 років після здобуття незалежності й розробляє плани щодо пом'якшення економічного впливу.

У планах уряду Великої Британії на випадок голосування за незалежність Шотландії на потенційному референдумі передбачено три варіанти майбутнього баз Trident, де базуються британські підводні човни із ядерними ракетами.

Перший буде пов'язаний з переведенням підводних човнів на базу Королівського флоту в Девонпорті. На думку експертів, його вартість може досягати 4 мільярдів фунтів стерлінгів.

Другий - перемістити їх в союзну країну, таку як США. Кажуть, що Казначейство підтримує цей варіант, оскільки це буде значно дешевше.

Третій варіант - вести переговори про створення нової британської заморської території в рамках незалежної Шотландії, яка включатиме бази Фаслейн і Коулпорт.

Як передавав Укрінформ, другий референдум про незалежність Шотландії може відбутися, якщо опитування послідовно показуватимуть, що 60% шотландців бажають його проведення. Позиції сувереністів були зміцнені на початку цього року після того, як незалежницькі шотландські партії здобули більшість місць на парламентських виборах у Шотландії у травні та заявили, що другий референдум має відбутися у «першій половині» мандату нинішнього парламенту, який триватиме 5 років.

Уряд Великої Британії та прем'єр-міністр Борис Джонсон послідовно відкидали заклики до будь-якого нового референдуму, хоча уряд Шотландії заявив, що після результатів виборів у травні вони нададуть відповідний законопроєкт про референдум у парламенті Шотландії.

Проте тепер британський міністр Алістер Джек уперше допустив дозвіл уряду на повторне голосування.

Ідею проведення референдуму в найближчі 5 років в останніх опитуваннях поділяли від 40 до 42% шотландців.

Статьи по теме
Стало відомо, у якій країні зараз найбільше українських біженців: це не Польща
Стало відомо, у якій країні зараз найбільше українських біженців: це не Польща

У Німеччині та Польщі перебуває третина від усіх українських біженців.
16.12.23 — 580

Війна Ізраїлю та ХАМАС: стало відомо, у якому випадку США можуть вступити у збройне протистояння
Війна Ізраїлю та ХАМАС: стало відомо, у якому випадку США можуть вступити у збройне протистояння

Розміщення США на Близькому Сході своїх військових - це очевидний сигнал для іранського режиму.
27.10.23 — 1081

Стало відомо, як путінські олігархи Ротенберги обходять санкції: розслідування
Стало відомо, як путінські олігархи Ротенберги обходять санкції: розслідування

Завдяки витоку документів "Архів Ротенбергів" журналісти з'ясували, як наближені до російського диктатора Володимира Путіна олігархи Аркадій і Борис Ротенберги оминають санкції та зберегли багато своїх закордонних палаців, продовжили вкладати гроші в активи на Заході.
22.06.23 — 1120