Контракти.ua

907  —  13.08.21
З’явилися перші фото оновленого комплексу “Нептун” на новому шасі
З’явилися перші фото оновленого комплексу “Нептун” на новому шасі

Перші машини зі складу першого дивізіону протикорабельного берегового комплексу РК-360МЦ “Нептун”, котрий виготовляється ДержККБ “ЛУЧ” для Військово-морських сил України, кияни та гості міста зможуть побачити під час військового параду, що пройде з нагоди 30-ї річниці Незалежності України 24 серпня 2021 року у Києві.

Буде продемонстровано сім машин, передає Національний Промисловий Портал з посиланням на Defence Express.

Загалом до складу одного дивізіону РК-360МЦ “Нептун” входить 19 одиниць техніки. Це рухомий командний пункт РКП-360 та по шість одиниць пускових установок УСПУ-360, транспортно-заряджаючих машин ТЗМ-360 та транспортних машин ТМ-360.

Нагадаємо, перший зразок протикорабельного наземного комплексу РК-360МЦ “Нептун” в якості базових мав шасі КрАЗ-7634НЕ (для пускової установки УСПУ-360) та шасі КрАЗ-6322 (для рухомого командного пункту РКП-360, транспортно-заряджаючої машини ТЗМ-360 та транспортної машини ТМ-360).

Необхідність переходу на нове шасі була викликана рішенням замовника – Міністерства оборони з огляду на неспроможність вчасного виконання замовлень з боку вітчизняного автовиробника, нестабільність роботи ПрАТ “АвтоКрАЗ” та претензії до якості нових вантажівок.

Загалом один дивізіон має боєкомплект з 72 крилатих ракет Р-360, пуски яких (4 на кожній УСПУ) можуть відбуватися кожні 3-5 секунд. Крилата ракета Р-360 “Нептун” має масу 870 кг, при вазі бойової частини у 150 кг, швидкість становить близько 900 км/год.

Крилата ракета комплексу “Нептун” здатна уразити ціль на відстані до 280 км, а потужності її бойової частини достатньо щоб потопити корабель водотоннажністю до 5000 тонн.

Розробка всього комплексу РК-360МЦ “Нептун” включно з крилатою ракетою та всіма машинами обійшлась Україні лише у 40 млн доларів. Саме такі кошти були потрібні ДККБ “ЛУЧ” до доведення комплексу берегової оборони до державних випробувань, які успішно завершились прийняттям на озброєння у серпні 2020 року.

Береговий протикорабельний комплекс РК-360МЦ з крилатою ракетою Р-360 призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів, а також берегових радіоконтрастних цілей у простих і складних метеорологічних умовах у будь-який час доби та року за активної вогневої та радіоелектронної протидії противника.

Постачання першого дивізіону РК-360МЦ в оновленому вигляді до ВМС України має відбутися у першому кварталі наступного року. Попередньо відомо, що замовлено поставку трьох дивізіонів РК-360МЦ. А потенційно – мова йде про постачання п’яти дивізіонів для ЗСУ.