Контракти.ua

491  —  10.08.21
МЗС упевнене, що Суд ООН не визнає аргументів РФ
МЗС упевнене, що Суд ООН не визнає аргументів РФ

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що Суд ООН не визнає аргументів, які було надано в контр-меморандумі Росії за справою Україна проти Російської Федерації.

Про це йдеться в заяві МЗС, яку було оприлюдено у вівторок, 10 серпня.

У відомстві нагадали, що 12 червня 2018 року Україна подала в Суд ООН меморандум, в якому стверджує, що РФ систематично порушує Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Зокрема, Росії закидають бездіяльність у проведенні розслідування та неперешкоджання в постачанні грошима і зброєю незаконних збройних формувань на сході України, які причетні до низки терористичних актів, а саме до катастрофи літака MH-17, обстрілу цивільного населення у Волновасі, Краматорську, Маріуполі й Авдіївці, а також до організації низки вибухів під час масових мирних зібрань у Харкові й інших містах.

Також Україна закликає РФ до відповідальності за проведення кампанії з культурного знищення спільнот кримських татар і українців, яка триває з моменту анексії Криму.

Крім того, Росія має дати відповідь, чому вона не виконувала тимчасових заходів, які Суд призначив більш як 4 роки тому, зокрема вимогу зняти перешкоди з діяльності, яку здійснює Меджліс на території півострова.

У листопаді 2019 року Суд ООН прийняв рішення, яким відкинув усі попередні заперечення Росії, що стосувалися питання наявності в Суду юрисдикції, також ухвалив розглядати претензії України по суті і, відповідно, наказав Росії надати пояснення по суті вимог, які заявила Україна.

"Не виникає сумнівів, що всі відповіді й аргументи, заявлені Росією в її контр-меморандумі, будуть визнані Судом необґрунтованими. Україна і надалі буде докладно опрацьовувати і відстоювати свою позицію в рамках судового процесу в Міжнародному суді ООН", - йдеться в заяві МЗС.

Надалі Суд визначатиме, чи є необхідність у поданні додаткових письмових документів, і встановить процесуальні строки для наступних кроків.

Статьи по теме
Кремль не зацікавлений у мирних переговорах - ISW
Кремль не зацікавлений у мирних переговорах - ISW

Кремль продовжує публічно сигналізувати про свою незацікавленість у будь-якому мирному врегулюванні війни, окрім повної капітуляції українського уряду та знищення української держави.
24.09 — 228

Кількість скарг на Україну зменшилась, половина з них стосується війни, - суддя ЄСПЛ
Кількість скарг на Україну зменшилась, половина з них стосується війни, - суддя ЄСПЛ

У Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) зменшилась кількість скарг, які знаходяться на розгляді проти України. Більш ніж половина з них пов'язані з війною.
23.09 — 186

Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ

Керівник ЦПД РНБО зазначив, що через небажання Кремля закінчити війну, росіяни будуть гинути вже на своїй землі.
16.09 — 463