Контракти.ua

556  —  02.08.21
Польща має намір заблокувати сертифікацію "Північного потоку-2"
Польща має намір заблокувати сертифікацію

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG заявку на включення в процедуру сертифікації оператора газопроводу Nord Stream 2. За результатами процедури визначається, чи отримає власник газопроводу привілейоване становище на європейському газовому ринку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення на сайті PGNiG.

PGNiG звернулися до регулюючого органу Німеччини з проханням приєднатися до процедури сертифікації, ініційованої за запитом Nord Stream 2 AG, власника газопроводу. В ході розгляду Федерального мережевого агентства (German Bundesnetzagentur, BNetzA) за участю Європейської комісії буде вирішено, чи зможе Nord Stream 2 AG виступати оператором газопроводу.

Як зазначив голова правління PGNiG SA, Павло Маєвський, "Nord Stream 2 AG не бажає дотримуватися загальних принципів Третього енергетичного пакету, мета якого - гарантувати конкуренцію і рівні умови для всіх учасників ринку. Зокрема, власник "Північного потоку-2"хоче уникнути застосування законів про поділ, доступ третіх осіб до інфраструктури і прозорих тарифів, що враховують вартість всього трубопроводу".

За його словами, важливою обставиною є також негативний вплив газопроводу Nord Stream 2 на енергетичну безпеку ЄС та окремих держав-членів.

"Ці аргументи повинні бути почуті, тому PGNiG вирішила приєднатися до процедури сертифікації, що проводиться BNetzA, і повідомити Європейську Комісію про свою позицію", - сказав Маєвський.

У PGNiG відзначили, що Nord Stream 2 AG подала заявку на сертифікацію за моделлю незалежного оператора передачі (ITO). Сертифікація в моделі ITO дозволяє оператору працювати, незважаючи на відсутність повного поділу власності з компанією-власником, що займається видобутком і постачанням природного газу, в даному випадку - з "Газпромом". Такий поділ є одним з основних принципів Третього енергопакету.

"Однак отримання сертифікації в моделі ITO призначене тільки для транспортних систем, що існували на 23 травня 2019 року, а газопровід NS2 на той момент навіть не був побудований", - йдеться в повідомленні.

Більш того, компанія Nord Stream 2 AG, зареєстрована в Швейцарії, не відповідає основному критерію сертифікації. Згідно з газовою директивою, тільки компанія з держави-члена ЄС може бути сертифікованим оператором системи передачі. Він повинен відповідати чітко визначеним критеріям з точки зору корпоративної структури, якій, однак, Nord Stream 2 AG не відповідає, додали в PGNiG

"На наш погляд, немає ніяких юридичних підстав для видачі швейцарської компанії "Газпрому" сертифікації оператора, а значить, і для запуску газопроводу. Заявка Nord Stream 2 AG повинна бути відхилена з формальних і істотних причин. На карту поставлені безпека поставок і належне функціонування енергетичного ринку ЄС",- резюмував Маєвський.

Статьи по теме
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico

На майбутньому саміті лідерів країн Європейського союзу два світових конфлікти змагатимуться за увагу - війни в Україні та на Близькому Сході.
17.04 — 173

Польща планує скасувати виплати для українських біженців: що може змінитися з 1 липня
Польща планує скасувати виплати для українських біженців: що може змінитися з 1 липня

Уряд Польщі планує скасувати частину виплат для українських біженців з 1 липня 2024 року.
11.04 — 168

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі: разом ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО
Міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі: разом ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО

Європейські члени НАТО повинні взяти на себе більше відповідальності за захист Європи. Про це заявили у спільній статті з нагоди 75-ї річниці створення блоку міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
03.04 — 203