Контракти.ua

495  —  30.07.21
У НБУ назвали головні ризики для економіки України
У НБУ назвали головні ризики для економіки України

У Нацбанку вважають, що головними ризиками для липневого макропрогнозу НБУ є посилення карантину в Україні й у світі, а також більш тривалий і істотний, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за липень 2021 року.

Зазначається, що реалізація цих ризиків може призвести до економічних втрат.

Також в НБУ наголошують, що з боку зовнішнього середовища вагомим є ризик більш тривалої і сильної інфляції з розбалансуванням очікувань у розвинених країнах під впливом значних фіскальних і монетарних стимулів.

"Це створює ризики посилення імпорту інфляції в Україну і прискорення переходу провідних центральних банків до більш жорсткої монетарної політики. Останнє може істотно погіршити інтерес інвесторів до країн ЕМ і спричинити відтік капіталу", - йдеться у звіті.

Також, за даними НБУ, значним ризиком є більш істотне або стрімке погіршення умов торгівлі. Різке зниження світових цін на основні товари українського експорту з нинішніх досить високих рівнів або ж подорожчання енергоносіїв посилить девальваційний тиск на обмінний курс гривні.

На всьому прогнозному горизонті ризиком вважається можливе зниження врожаїв в Україні через несприятливі погодні умови. Це прискорить продовольчу інфляцію і призведе до додаткових втрат ВВП. Зменшення валютної виручки від аграрного експорту також посилить тиск на обмінний курс гривні і відповідно - на ціни непродовольчих товарів і послуг.

Є також ризик зростання волатильності світових цін на продовольство в умовах кліматичних змін. Через істотну частку продуктів харчування в структурі ІСЦ чутливість очікувань інфляції до таких тимчасових шоків є досить значною, зазначають у НБУ.

У Нацбанку також наголосили, що зберігаються ризики ескалації військового конфлікту на сході країни, які можуть істотно погіршити інвестиційну привабливість України й очікування всіх економічних агентів.

Статьи по теме
Голова НБУ назвав три джерела фінансування потреб України під час війни
Голова НБУ назвав три джерела фінансування потреб України під час війни

Київ максимально зосереджений на активізації всіх можливих джерел, щоб Україна отримала необхідне фінансування.
29.05 — 215

Держборг України перевищив 6 трлн грн
Держборг України перевищив 6 трлн грн

Державний та гарантований державою борг України на 30 квітня 2024 року становив 6 трлн 10 млрд гривень або 151,52 млрд доларів.
28.05 — 268

Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків
Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків

Фінансова допомога від партнерів підтримуватиме стійкість економіки України в цьому році. Міжнародні партнери схвалили нові пакети допомоги, що дозволить країні отримати близько $37 млрд зовнішнього бюджетного фінансування у цьому році. Хоча схвалення пакетів підтримки суттєво затрималось, цих коштів буде достатньо, щоб втримати резерви НБУ близько поточних рекордних рівнів $43 млрд та профінансувати дефіцит бюджету без емісійного фінансування.
28.05 — 232