Контракти.ua

491  —  25.07.21
Рада нацбезпеки й оборони не може вести реєстр олігархів
Рада нацбезпеки й оборони не може вести реєстр олігархів

Рада нацбезпеки й оборони не може вести реєстр олігархів, оскільки вона контактує з бізнесом і її склад змінюється.

Необхідно створити незалежну комісію, заявив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі телеканалу Україна 24.

Так, глава парламенту розповів, що подані ним поправки до законопроекту про деолігархізацію є організаційними і "роблять закон більш якісним у плані використання деолігархізації як механізму".

Зокрема, він пропонує створити незалежний орган, який відповідатиме за перелік олігархів, щоб "бізнес потім не говорив, що тут є якась заангажованість, і щоб влада розуміла, що великий бізнес не тисне на представників влади, тому що рішення прийматимуться відповідною структурою".

"Якщо ми говоримо про підходи і про те, що потрібно було б змінити, то це орган, який включає до переліку олігархів. У запропонованому законопроекті це РНБО. На мою думку, як члена РНБО, у зв'язку із цим є конфлікт інтересів, тому що рішення про попадання до такого переліку "олігархів" повинні приймати не ті ж представники влади, з якими може контактувати бізнес. По-друге, якщо ми говоримо про РНБО, там не виключний перелік осіб, які можуть входити до нього, тобто він може збільшуватися-зменшуватися, що також впливатиме на прийняття рішень. Але є і конфлікт інтересів, який ми точно не можемо допустити в такій сенситивній справі. Тому, на мою думку, це повинна бути незалежна комісія, яка може діяти при НАЗК, вона формується на конкурсних підставах і є незалежною, громадською і не вимагатиме додаткових коштів", - пояснив Разумков.

Загалом, за його словами, народні депутати подали 1230 поправок до ініційованого президентом законопроекту про деолігархізацію.

"Це поки що тільки поправки. <...> Але я впевнений, що вони стосуватимуться багатьох питань: і щодо сум, і щодо того, хто може потрапити і не потрапить до цього переліку. Насправді і у мене, і у колег були ідеї про розширення критеріїв, згідно з якими людина може потрапити до так званого переліку осіб з великим впливом", - уточнив спікер.

Статьи по теме
Рада зобов’язала уряд затвердити доплати військовим та внести законопроєкт про ротацію
Рада зобов’язала уряд затвердити доплати військовим та внести законопроєкт про ротацію

Йдеться про додаткові 70 тис. грн для тих, хто воює на передовій.
12.04 — 181

Законопроєкт про перезавантаження БЕБ прийняли у першому читанні
Законопроєкт про перезавантаження БЕБ прийняли у першому читанні

У Верховній Раді у першому читанні прийняли законопроект про перезавантаження БЕБ № 10439.
11.04 — 150

Кабмін зобов'язали розробити законопроект про ротації та додаткові виплати військовим
Кабмін зобов'язали розробити законопроект про ротації та додаткові виплати військовим

Кабінет міністрів розробить новий законопроєкт про ротацію українських захисників. Також уряд повинен виділити додаткові виплати військовим у розмірі 70 тисяч гривень.
11.04 — 181