Контракти.ua

484  —  22.07.21
У Нафтогазі не вірять в гарантії Німеччини щодо Nord Stream 2
У Нафтогазі не вірять в гарантії Німеччини щодо Nord Stream 2

Голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко прокоментував повідомлення про домовленості США і Німеччини щодо "Північного потоку-2", наголосивши, що третя сторона не може гарантувати транзит газу через територію України.

Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу по території України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії. Теоретично це могла б гарантувати Росія, але виникає питання - яка ціна цих гарантій, тому що Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер 2 для нас не є чимось привабливим. Чи можна вірити, якщо хтось пообіцяє за Росію? Не можна вірити навіть тому, що Росія сама пообіцяє. Ми це проходили на практиці. Я особисто вів переговори з «Газпромом» і підписував контракт на транзит. На практиці, вони приходять на переговори і кажуть: «Ми не знаємо про що ви й з ким говорили без нас», - наголосив Вітренко.

При цьому Вітренко вважає, що у Вашингтоні позицію України підтримують.

"Обидві провідні партії США - і демократи, і республіканці - підтримують нашу боротьбу проти «Північного потоку-2». Вони розуміють, що це геополітичний проєкт і він ніколи не повинен працювати", - каже Вітренко.

Він висловив надію на те, що США введуть санкції проти Nord Stream AG і проєкт буде зупинений.

"Наша позиція незмінна: «Північний потік-2» - це загроза для безпеки України та всього регіону. Це не питання компенсацій, це питання регіональної безпеки, і тому ми сподіваємося, що принцип «ніяких домовленостей про Україну без України» будуть дотримані. Також «Північний потік-2» - це геополітична зброя Кремля, тому ми не зовсім розуміємо як інші країни, особливо країни - лідери західного світу можуть домовлятися про проєкт Кремля", - заявив Вітренко.

Статьи по теме
Міністр фінансів назвав втрати економіки України від обстрілів енергетики
Міністр фінансів назвав втрати економіки України від обстрілів енергетики

Обстріли Росією енергетики України призведуть до економічних втрат та зменшення надходжень до державного бюджету.
23.05 — 228

Відключення світла та рекордний імпорт: в
Відключення світла та рекордний імпорт: в "Укренерго" розповіли про стан енергосистеми сьогодні

В Україні більшу частину доби зберігається дефіцит електроенергії, у зв'язку із чим планується обмеження споживання для промисловості. Сьогодні запланований рекордний обсяг імпорту з 5 країн Європи.
13.05 — 291

Українців знов просять зменшити споживання світла
Українців знов просять зменшити споживання світла

Україна отримує аварійне постачання електроенергії з Польщі, Румунії та Словаччини. Громадян закликали зменшити споживання світла у пікові години.
12.05 — 260