Контракти.ua

747  —  20.07.21
Перший вирок по електросамокатам. Чи будуть масово саджати за наїзд на пішоходів
Перший вирок по електросамокатам. Чи будуть масово саджати за наїзд на пішоходів

В Україні вже є перший вирок, в якому електросамокат визнаний транспортним засобом, а його водій отримав кримінальний вирок. Але наразі ведуться суперечки, чи з'являться в Україні більш жорсткі норми для цього виду транспорту, оскільки поки закон самокатникам не писаний.

Про це повідомляється в сюжеті новин "Сьогодні" на каналі "Україна".

"Букви закону в цьому випадку немає. Це питання не врегульоване сьогодні в жодному нормативно-правовому акті. Вони мають право рухатися як і по тротуарах, як і по велодоріжках, як і по дорозі. Законопроект 3023 "Про самокати" – існує. Їх хочуть переселити на велодоріжки і проїжджу частину. Заборонити п’яних за кермом і пасажирів. Та документ застряг у парламенті. Тож поки що вони травмують себе й інших, ігнорують знак "пішохідна зона" в Києві. Можуть мчати серед машин, але на червоне світло удати, що вони – пішоходи – і не зупинятися", – розповідає Дмитро Саламаха, юрист.

Після останніх аварій оператори прокату у Києві й Одесі обмежили максимальну швидкість електросамокатів до 20 кілометрів на годину. В пішохідних зонах – до 14-15-ти. Але машини бувають не тільки прокатні, а й приватні.

Вирок – рік за гратами умовно – отримала мати трьох дітей за наїзд електросамокатом на тротуарі у Запоріжжі на пенсіонерку Ольгу Лаврову. Безпосередньо в залі Шевченківського суду Запоріжжя обвинувачена визнала свою провину. Вона вибачилася перед потерпілою. Вирок також передбачає стягнення з винуватиці 127 тисяч гривень компенсації на користь потерпілої і в якості відшкодування моральної шкоди.

"Спочатку слідчий визнав електросамокат транспортним засобом – на стадії досудового розслідування. А потім суд також визнав в судовому розгляді, що це є транспортним засобом. Утім, є юристи, які вважають, що вирок суду – некоректний. І на загал самокатникам не загрожує. По-перше, у нас не прецедентне право – інші суди на рішення Запорізького можуть звернути увагу, а можуть проігнорувати. А от закон самокатникам таки не писаний", – зазначив Дмитро Саламаха, юрист.

 

Статьи по теме
Поліцейські «фантоми» на дорогах України
Поліцейські «фантоми» на дорогах України

990 порушень швидкісного режиму зафіксували поліцейські «фантоми» лише за перший день патрулювання.
28.01.22 — 573

Штрафи за порушення ПДР: в Україні хочуть запровадити нові правила
Штрафи за порушення ПДР: в Україні хочуть запровадити нові правила

В Україні необхідно запровадити систему накладення штрафних балів за порушення громадянами правил дорожнього руху (ПДР).
16.11.21 — 845

В Україні з'являться нові дорожні знаки з 1 листопада
В Україні з'являться нові дорожні знаки з 1 листопада

З 1 листопада набувають чинності зміни до правил дорожнього руху. В Україні з'являться нові знаки.
29.10.21 — 987