Контракти.ua

560  —  19.07.21
У «Ранку з Україною» експерти розповіли про особливості користування COVID-паспортами в Україні
У «Ранку з Україною» експерти розповіли про особливості користування COVID-паспортами в Україні

Майже мільярд людей на планеті повністю вакцинувалися від COVID-19! У більшості країн Європейського Союзу та США їм видали документ, який це підтверджує – так званий COVID-паспорт. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч з’ясували, що дає цей паспорт і як ним користуватись.

Документ, що відкриває кордони – так у світі назвали COVID-паспорти. Першими вони з’явились в Ізраїлі. А видавались людям через 7 днів після проходження другої вакцинації. Паралельно з Ізраїлем над сертифікатом вакцинації вже задумався Євросоюз та Сполучені Штати Америки. Але у США президент Джо Байден заявив, що мати його всім – не обов’язково. І залишив все на розсуд кожного штату. Проте експерти зазначають – цей сертифікат не впливає на буденне життя. Обмеження однакові для всіх. Не впливає він навіть на подорожі!

«Вся інформація, яка знаходиться в COVID-паспорті, шифрується в QR-коді. У будь-якій країні, де ви перебуваєте, скануючи QR-код, перевіряючі отримують дані, які гарантує наша держава», – коментує проєктна менеджерка мінцифри Катерина Черногоренко в ефірі каналу «Україна».

Отже, головне – це QR-код. Принаймні, саме це одна із ключових вимог ЄС. І за такими вимогами зараз розробляє електронні сертифікати наші Міністерство цифрової трансформації та МОЗ. І обіцяють – цей документ зможуть отримати три категорії людей.

«Не тiльки про вакцинацію, але ще двох типів – це про негативний ПЛР-тест і про клінічне одужання», – зазначила експертка.

Наразі є два сертифікати в Україні: так званий зовнішній і внутрішній. У внутрішньому вказується дата вакцинації, номер сертифікату, QR-код, який можна відсканувати для перевірки дійсності. Зовнішній, міжнародний сертифікат заповнений англійською мовою, у ньому також є QR-код, номер сертифікату і вся необхідна інформація про вакцинацію.

«Якщо ми будемо бачити, що епідеміологічна ситуація в країні погіршується, або будуть певні заборони від уряду щодо перебування у публічних місцях, заборони громадського транспорту, ми зможемо використовувати внутрішній сертифікат, як перепустку», – пояснює Катерина Черногоренко в програмі «Ранок з Україною».

А міжнародний – для подорожей. Зараз Україна чекає його визнання в Європейському Союзі. Потім почнуть домовлятись з іншими країнами. У Кабміні сподіваються, що скоро для вакцинованих система запрацює повноцінно.

Нині ж сертифікат про вакцинацію дозволяє українцю подорожувати. Головне, щоб країна в яку їдете, визнавала вакцину, якою ви зробили щеплення. Коли ж ні, то кордон для людини залишається закритим.

 

Статьи по теме
Торік сума туристичного збору в Україні скоротилася на 24%
Торік сума туристичного збору в Україні скоротилася на 24%

У 2022 році сума туристичного збору в Україні скоротилася на 24% і склала 178 млн 948 тис. грн.
23.03.23 — 392

МОЗ опублікував список інфекцій, від яких бажано вакцинуватись під час війни
МОЗ опублікував список інфекцій, від яких бажано вакцинуватись під час війни

Під час війни організм людини більш вразливий, ніж у звичайний час, тому потребує додаткового захисту. Цей захист можуть забезпечити щеплення, котрі бувають як обов’язковими, так і рекомендованими, хоча нехтувати жодними з них не тільки не бажано, а часто і небезпечно.
08.05.22 — 560

Травневі без росіян. Туристам із РФ не дозволили летіти до Туреччини чартерами
Травневі без росіян. Туристам із РФ не дозволили летіти до Туреччини чартерами

Авіакомпанії в найближчі дати не будуть здійснювати вильотів
29.04.22 — 929