Контракти.ua

516  —  16.07.21
Верховний суд відповів на звинувачення ОП
Верховний суд відповів на звинувачення ОП

Зміни в судовій системі України мають відбуватися відповідно до Конституції.

Про це йдеться в коментарі Верховного суду щодо звинувачень Офісу президента після рішення про скасування указу Володимира Зеленського про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Зокрема, в ОП заявили, що своїм рішенням Верховний суд намагається захистити корупційну систему.

"Конституція України визначає, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Верховний суд як вищий суд у системі судоустрою України у своїй діяльності керується принципом верховенства права.

"Завданням суду завжди є захист порушених прав і свобод, як того вимагає Конституція України та Конвенція про захист прав людини і основних свобод", - відзначають у суді.

Верховний суд нагадує, що завжди підтримував і продовжує підтримувати "всі позитивні зрушення, що відбуваються в державі, спрямовані на побудову чесного, справедливого, відкритого, незалежного суду і сильної демократичної України".

"У той же час, всі зміни мають відбуватися тільки відповідно до Конституції України. Реформування судової влади неможливо без поваги до незалежності суду та суддів і без розуміння функцій і ролі суду в державі", - заявили в ВС.

У Верховному суді своє рішення щодо Тупицького пояснили тим, що зазначена при прийнятті рішення президентом норма про скасування указу про призначення Тупицького суддею не регламентує формування складу КСУ.

Статьи по теме
Російська церква втрачає позиції: Верховний Суд визнав законним перехід з УПЦ МП до ПЦУ
Російська церква втрачає позиції: Верховний Суд визнав законним перехід з УПЦ МП до ПЦУ

Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили.
05.04 — 199

Протидія сексуальним домаганням у ЗСУ: на сайті президента зареєстрували петицію
Протидія сексуальним домаганням у ЗСУ: на сайті президента зареєстрували петицію

Підписанти звернулися до Верховного Головнокомандувача з проханням сприяти впровадженню вже розробленого механізму, який не встигли втілити до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
15.03 — 228

"Фіксуємо багато порушень": Умєров повідомив про незаплановані перевірки ТЦК

Наразі Міноборони проводить незаплановані перевірки складів з продуктами у військових частинах.
31.01 — 276