Контракти.ua

563  —  06.07.21
"Це найкраще свято". Слов'янськ і Краматорськ відзначили річницю визволення

Сьогодні виповнюється рівно сім років після звільнення двох великих міст Донбасу – 5 липня 2014 року бойовики під натиском української армії бігли зі Слов'янська, а в Краматорськ того самого дня увійшла Нацгвардія.

Сьогодні на горі Карачун, яка стала своєрідним символом звільнення, вже майже нічого не нагадує про події семирічної давності, але люди добре пам'ятають і окупацію, і кому дякувати за звільнення.

Вранці тут працювало чимало тематичних майданчиків, але головне – тут згадали кожного загиблого в боях за Слов'янськ і Краматорськ. Щоб над цими містами майорів український прапор, віддали свої життя 70 армійців.

"Коли був окупований наше місто, я була тут. Так було страшно, коли земля гуде, і відтоді ми теж відзначаємо це свято. Це для нас найкраще свято, яке є в нашій країні", – каже місцева жителька в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Загони російських військових і місцеві найманці захопили Слов'янськ і Краматорськ 12 квітня 2014 року – спочатку штурмували місцеві відділення поліції і СБУ, а далі під контроль взяли всі виїзди з населених пунктів.

За час окупації, зокрема в Слов'янську, обстрілами знищили понад три десятки будинків; не було ані світла, ані води, школи і дитсадки теж не працювали. Зникли гроші з банкоматів, а в містах працювали мародери.

Саме тоді фактично і почалася антитерористична операція зі звільнення Донбасу – за три місяці запеклих боїв розвідники 2-го батальйону Національної гвардії підняли український прапор над міськрадами Слов'янська і Краматорська.