Ведучі програми «Ранок з Україною», яка виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна», Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч розповідають, чим небезпечні вуличні перекуси влітку. Експерти та журналісти ранкового шоу провели дослідження і з’ясували, чи варто відмовлятись від солодких булочок і чим краще їх замінити.
Експерти запевняють – ймовірність отруїтися солодощами невисока, проте небезпека таких виробів в іншому.
«Солодка випічка – це менший ризик порівняно з м’ясними пиріжками, але це цукор, чисті вуглеводи, – коментує професорка кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Олена Сидоренко в ефірі каналу «Україна». – Небезпека криється й у тому, що тісто погано пропечене і це може призвести до отруєння, адже начинка теж термічно не оброблена».
Ціна такого виробу – 25 гривень, але як виявилось – воно того не варто. Наступним перевірили домашній пиріжок з вишнями вартістю 12 гривень.
«Перш за все мені не подобається його зовнішній вигляд – пиріжок дуже запечений зверху! А от всередині я взагалі не бачу вишень, куди вони поділись?» – зазначила експерт.
Тож за 12 гривень ви купите просто шматок найдешевшого перепеченого тіста з 5-ма вишнями. Наступним перевірили виріб із шоколадом.
«Тісто дріжджове. В середині кокосова стружка та шоколадна маса – навряд це шоколад, скоріше кондитерська глазур із кокосом, – коментує Олена Сидоренко. – Це дуже велике навантаження на організм, тому що тут є поєднання кондитерської глазурі з кокосовою стружкою і тістом».
Саме такі вироби часто стають причиною отруєнь. Тож експерти радять у місцях реалізації солодощів обов’язково цікавитись їхнім складом, датою виробництва та кінцевим терміном придатності. Та все ж краще відмовитись від шкідливих перекусів або замінити їх сезонними овочами та фруктами.