Контракти.ua

474  —  16.06.21
У ЄС представили нову стратегію у відносинах з РФ
У ЄС представили нову стратегію у відносинах з РФ

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель представив у середу, 16 червня, нову стратегію ЄС щодо відносин з Росією.

Напередодні Боррель повідомив, що нова стратегія ЄС у відносинах з Росією базуватиметься на трьох принципах: відштовхувати, стримувати і взаємодіяти.

Стратегію на саміті в кінці червня мають затвердити лідери країн ЄС.

Боррель роз'яснив кожен з трьох принципів.

Так, "протидіяти" Росії ЄС має намір на російській території і пострадянському просторі. Зокрема, хочуть перешкоджати порушенням прав людини в Росії, порушенню суверенітету України, відповідати на "шкідливі дії уряду Росії, включаючи гібридні атаки". Крім того, ЄС має намір "обмежувати ресурси, які уряд Росії може залучити для проведення руйнівної зовнішньої політики".

"Стримувати" ЄС має намір російський вплив на своїй території, на міжнародних майданчиках і на уми єврогромадян. Блок має намір розвивати свої кібернетичні й оборонні можливості, а також можливості "стратегічної комунікації". Також ЄС має намір тісно координувати свої дії з НАТО і Групою семи, а також "підтримувати своїх східних партнерів".

Продовжувати "взаємодіяти" з Росією ЄС готовий "з кількох стратегічних завдань", де прогрес без РФ неможливий. Йдеться про боротьбу з потеплінням клімату, боротьбу з пандемією і громадське здоров'я. Крім того, у стратегії пропонується "проводити більше технічних консультацій з російським урядом, з широкого кола економічних подразників, які знижують конкурентні переваги ЄС". ЄС також готовий вести діалог щодо Арктики та інших напрямків регіонального співробітництва, а також щодо врегулювання глобальних і регіональних конфліктів.

Крім того, ЄС укотре запропонував "активізувати контакти між людьми", вводячи спрощення візового режиму, але лише "для окремих категорій громадян".

Статьи по теме
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico

На майбутньому саміті лідерів країн Європейського союзу два світових конфлікти змагатимуться за увагу - війни в Україні та на Близькому Сході.
17.04 — 173

Шольц назвав умову для своєї розмови з Путіним
Шольц назвав умову для своєї розмови з Путіним

Канцлер Німеччини Олаф Шольц не виключив своїх розмов із главою Кремля Володимиром Путіним. Щоправда, це може статися за певної умови.
13.04 — 136

У Литві хочуть позбавляти посвідки на проживання росіян і білорусів: що пропонують у Сеймі
У Литві хочуть позбавляти посвідки на проживання росіян і білорусів: що пропонують у Сеймі

У Литві пропонують позбавляти посвідки на проживання громадян Росії та Білорусі в тому разі, якщо вони часто їздять до себе на батьківщину.
11.04 — 155